Unesco Vlaanderen

78 historische gebouwen van instorting gered in Jemen

Gepubliceerd op 24/11/2020 door Unesco Platform Vlaanderen

Project van Unesco en EU komt niet alleen erfgoed ten goede maar ook de plaatselijke bevolking.

Het conflict in Jemen, dat al zes jaar duurt, heeft geleid tot langdurige economische achteruitgang, hoge werkloosheid en een toename van armoede onder Jemenitische huishoudens. Het aanslepende conflict vormt een aanzienlijke bedreiging voor het unieke culturele erfgoed van het land, dat grote schade heeft opgelopen. Door conflictgerelateerde factoren op korte termijn en door gebrek aan onderhoud op de lange termijn, ontbrak het Jemen aan de middelen om de bescherming van cultureel erfgoed te coördineren.

Levensonderhoud voor de plaatselijke bevolking

Ondanks een uitdagende context, extreme weersomstandigheden die verschillende werelderfgoedsites troffen, de COVID-19-pandemie en ernstige risico's bij het uitvoeren van operaties, konden Unesco en het Sociaal Fonds voor Ontwikkeling noodrehabilitatiewerkzaamheden uitvoeren in Sana'a, Shibam , Zabid en Aden. De werken gebeurden op basis van schadebeoordelingen en nieuw opgestelde technische richtlijnen voor stadsherstel. Ze werden uitgevoerd door jonge mensen van de plaatselijke bevolking die zo in hun levensonderhoud konden voorzien.

Enkele cijfers tonen de impact van het door de EU gefinancierde Unesco-project ‘Cash for Work: Promoting Livelihood Opportunities for Urban Youth in Yemen’:

  • Meer dan 8.000 historische gebouwen onderzocht
  • 78 historische gebouwen gestabiliseerd en / of gerestaureerd, zowel privéwoningen als openbare ruimtes
  • 848 jonge werknemers gedurende 17.865 werkdagen betrokken bij stedelijke rehabilitatiewerken
  • Meer dan 250 jongeren ingeschakeld bij culturele programmering en communicatiecampagnes over erfgoed
  • 4 capaciteitsopbouw en adviesworkshops georganiseerd voor 50 cultuuroperatoren
  • Kleine beurzen toegekend aan 8 culturele maatschappelijke organisaties om het genereren van inkomsten in de creatieve sector te stimuleren

Primeur voor werelderfgoedsites

Het is de eerste keer dat een dergelijk cash-voor-werk-programma voor erfgoedherstel en stadsvernieuwing wordt ingezet op werelderfgoedsites. Belangrijk is dat lokale overheidsinstanties en organisaties worden betrokken bij het vastleggen van de prioriteiten en stadsherstelwerkzaamheden. Daarbij wordt niet alleen rekening gehouden met erfgoedkwesties maar ook met inclusieve menselijke behoeften.

Het project is een voorbeeld van een mensgerichte benadering van de bescherming van cultureel erfgoed. Het draagt bij aan een omgeving voor duurzame culturele ontwikkeling die gemeenschappen in staat stelt samen te komen en hun banden met het erfgoed en met elkaar te behouden, de diversiteit van culturele tradities te koesteren en bij te dragen aan inspanningen om dialoog en vrede te herstellen.