Unesco Vlaanderen

Afrikaans zomerkamp voor jongeren

Gepubliceerd op 23/04/2004 door Unesco Platform Vlaanderen

(Groepjes) jongeren met zin voor avontuur die een stukje van Afrika willen ontdekken en er niets voor voelen om dat vanuit een autocar met zoemende airconditioning te doen, kunnen zich inschrijven voor een internationaal zomerkamp georganiseerd door de Federatie van Unesco Clubs van Burkina Faso. Tijdens het kamp ontmoet je zowel Afrikaanse als andere Europese jongeren en maak je kennis met elkaars cultuur terwijl je meewerkt aan een herbebossingscampagne.

Het zomerkamp is een jaarlijks initiatief dat dit jaar neerstrijkt in Matiakoali, in de provincie Gourma van Burkina Faso. Het loopt van 8 tot 21 juli en er worden zo'n 300 deelnemers verwacht. Samen zullen ze onder meer debatten bijwonen en voeren over diverse onderwerpen die in de Unesco-sfeer liggen, zullen ze deelnemen aan culturele manifestaties (dans, theater, djembé workshops, kokkerellen,...), zullen ze een aantal toeristische bezienswaardigheden in de streek bezoeken en zullen ze 5.000 fruitbomen planten.

Deelnemers moeten zich voorbereiden op een kennismaking met het Afrikaanse leven van op de eerste rij. Slapen gebeurt in groepskamers in een lokale school die voor het kamp haar deuren openstelt. De basisvoorzieningen zijn er aanwezig maar luxe is er niet: het grootste deel van het dorp waar het zomerkamp doorgaat beschikt immers niet over elektriciteit of stromend water. Bij de maaltijden, die meestal in groep met de lokale bevolking genuttigd worden, staat de traditionele lokale keuken op het menu. Om het contact met de andere deelnemers en de organisatie vlot te laten verlopen, spreken de deelnemers best een mondje Frans.

Wie interesse heeft om aan het kamp deel te nemen, kan voor meer informatie mailen naar info@unesco-vlaanderen.be