Unesco Vlaanderen

Borging van immaterieel cultureel erfgoed in zuidelijk Afrika

Gepubliceerd op 12/10/2016 door Unesco Platform Vlaanderen

Na een reeks lokale projecten op het terrein is het tijd om een degelijk beleid te ontwikkelen voor de borging van immaterieel cultureel erfgoed.

Ruim twintig deelnemers uit zeven landen in zuidelijk Afrika (Botswana, Lesotho, Malawi, Namibië, Swaziland, Zambia en Zimbabwe) kwamen van 2 tot 6 oktober 2016 bijeen in Lusaka (Zambia) om te brainstormen en ervaringen uit te wisselen over hoe het beleid inzake immaterieel cultureel erfgoed het best van worden ondersteund door experts. De workshop was mogelijk dankzij de steun van het Vlaams Unesco Trustfonds.

De deskundigen die aan de workshop deelnamen putten uit hun ervaring met bijna tien jaar lokale projecten en opleidingen in het veld. De regionale experts willen hun activiteiten opschalen en aan beleidsontwikkeling doen voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed in hun respectievelijke landen. De workshop leverde antwoorden op voor de cruciale behoeften om het beleid te herzien en voor het ontwikkelen van wetgeving op lange termijn.

De workshop werd georganiseerd door het regionaal kantoor van Unesco voor zuidelijk Afrika en vloeide voort uit een project van het Vlaams Unesco Trustfonds en de inspanningen van het Southern African Intangible Cultural Heritage Cooperation Platform dat in februari 2015 is opgericht aan de Chinhoyi University of Technology in Zimbabwe. Het platform biedt een forum voor overleg en coördinatie van de borging van immaterieel cultureel erfgoed op regionaal niveau.

Het Vlaams Unesco Trustfonds stelt middelen en expertise ter beschikking van Unesco. De algemene focus ligt op de bescherming van erfgoed, met bijzondere aandacht voor Afrika.

Het Algemeen Unesco Trustfonds