Sinds de Algemene Conferentie van de UNESCO de Conventie ter bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed in oktober 2003 aannam, hebben 20 landen het verdrag geratificeerd: Algerije, Mauritius, Japan, Gabon, Panama, China, de Centraal Afrikaanse Republiek, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Zuid-Korea, de Seychellen, Syrië, de Verenigde Arabische Emiraten, Mali, Mongolië, Guinee, Guinee-Bissau, Oman en India.
De directeur-generaal van de UNESCO, Koïchiro Matsuura, is in zijn nopjes met het snelle verloop van het ratificatieproces: "Er zijn weinig Unesco-conventies die in zo'n korte tijd door zoveel lidstaten zijn geratificeerd. Als dit tempo aangehouden wordt, kunnen we verwachten dat de conventie al begin volgend jaar in werking treedt. De belangstelling die de lidstaten tonen voor het immaterieel cultureel erfgoed is een hart onder de riem van iedereen die begaan is met de kwetsbaarheid ervan."
De conventie vult de standaardiserende instrumenten aan die de UNESCO ontwikkelde voor het tastbaar cultureel erfgoed. Ze wil orale tradities en uitingen, podiumkunsten, sociale gebruiken, rituelen en festiviteiten, kennis en gebruiken omtrent de natuur en het universum, traditionele ambachten enz... beschermen die door gemeenschappen, groepen en individuen van generatie op generatie overgedragen worden en deel uitmaken van hun cultureel erfgoed. De conventie voorziet in een aantal beschermingsmaatregelen zoals het opstellen van regelmatig aan te vullen nationale inventarissen en in de creatie van twee lijsten: één representatieve lijst voor bijzonder immaterieel cultureel erfgoed en één voor dergelijke vormen van erfgoed die ernstig bedreigd worden.
Drie maanden nadat 30 lidstaten de conventie ratificeerden, wordt ze van kracht. Om het pad te effenen voor de conventie, riep de UNESCO eerder de Lijst van meesterwerken van het oraal en immaterieel erfgoed van de mensheid in het leven. Deze lijst wordt in november 2005 voor een derde keer aangevuld en zal op termijn opgaan in de representatieve lijst waarin de conventie voorziet.
Klik hier voor de Lijst van meesterwerken van het oraal en immaterieel erfgoed van de mensheid.