Unesco Vlaanderen

Duitse Dresden volgend jaar niet langer werelderfgoed?

Gepubliceerd op 19/11/2007 door Unesco Platform Vlaanderen

Een Duitse rechtbank heeft beslist dat er een nieuwe brug gebouwd moet worden over de Elbe in Dresden. De moderne brug met vier rijbanen is omstreden omdat ze het aanzicht van de historische stad aanzienlijk zal beïnvloeden. En dat is een doorn in het oog van het Werelderfgoedcomité van de UNESCO dat ermee dreigt om de Elbe vallei in Dresden van de Werelderfgoedlijst te schrappen. Het cultureel landschap werd in 2004 als werelderfgoed erkend.

De bouw van de brug moet een oplossing bieden voor de grote verkeersproblemen waarmee de stad kampt. In een referendum was 68% van de inwoners akkoord met de bouw ervan. Maar toen het Werelderfgoedcomité van de UNESCO Dresden op de Lijst van het Bedreigde Werelderfgoed plaatste omwille van de geplande brug, voelde de stad plots niet zoveel meer voor de brug. De erkenning als werelderfgoed geeft immers een stevige impuls aan het toerisme. De deelstaat Saksen wil het referendum echter niet zomaar negeren en spande een rechtszaak aan. Nadat gesprekken tussen de betrokken partijen en de UNESCO vastliepen, deed de administratieve rechtbank in Bautzen uitspraak ten voordele van de bouw van de brug, met als belangrijkste argument het belang van de democratie in het licht van de Oost-Duitse geschiedenis.

In een gezamenlijke mededeling naar aanleiding van de uitspraak, uitten Koïchiro Matsuura, directeur-generaal van de UNESCO, en Christina Cameron, voorzitter van het Werelderfgoedcomité, hun ontgoocheling: "We betreuren de beslissing van een Duitse rechtbank om de bouw toe te laten van de Waldschlösschen brug die onherroepelijke schade kan berokkenen aan de waarde en integriteit van de Elbe vallei in Dresden. We vinden het jammer dat de intense onderhandelingen tussen de UNESCO en de nationale en lokale overheden in Duitsland niet geleid hebben tot het verzekeren van de bescherming van een site die zo recent werd ingeschreven op de Werelderfgoedlijst."

Het Werelderfgoedcomité zal het dossier bespreken tijdens haar volgende zitting in Quebec in juli 2008. Op basis van een technische beoordeling van de impact van de brug op de uitzonderlijke universele waarde van de Elbe vallei van Dresden, zal het Comité beslissen of de site al dan niet haar erkenning als werelderfgoed verliest.

"Een site van de Werelderfgoedlijst schrappen is nooit een oplossing die voldoening brengt," aldus Matsuura en Cameron. "De Werelderfgoedconventie en de Werelderfgoedlijst zijn gecreëerd om het voortbestaan van ons gemeenschappelijk erfgoed te veilig te stellen. De UNESCO en het Werelderfgoedcomité beschouwen het als hun taak om daarbij het gekoesterde erfgoed van de wereld te verrijken, niet om het te verarmen."

Als de Elbe vallei in Dresden zijn status van werelderfgoed verliest, dan zal het pas de tweede keer in de geschiedenis zijn dat een site van de Werelderfgoedlijst gehaald wordt. Deze bedenkelijke primeur was weggelegd voor het leefgebied van de Arabische oryx in Oman. Dit na de beslissing van de regering van Oman om het beschermde gebied met 90 procent te verkleinen en er grondstoffen te ontginnen. Reden genoeg voor het Comité om de site in juli 2007 van de Werelderfgoedlijst te verwijderen.