Unesco Vlaanderen

Eerste VN-wandelroute in het Zoniënwoud geopend

Gepubliceerd op 28/10/2024 door Unesco Platform Vlaanderen

De eerste VN-wandelroute in het Zoniënwoud, de groene long van Brussel, is officieel ingewandeld op 20 oktober 2024. De route biedt informatie over de unieke geschiedenis en biodiversiteit van het woud.

De VN heeft deze route, een primeur in België, hoofdzakelijk om twee redenen uitgekozen: de route benadrukt enerzijds het belang van milieubescherming en ecosysteemherstel en anderzijds onderstreept de wandeling het belang van de erkenning door Unesco van bepaalde delen van het bos als natuurlijk werelderfgoed.

Dit initiatief maakt deel uit van het VN-Decennium voor Ecosysteemherstel, een wereldwijde campagne, geleid door het VN-Milieuprogramma (UNEP) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), die tot doel heeft de drievoudige planetaire crisis aan te pakken: klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en vervuiling.

Lees verder onder de foto’s

Biodiversiteit beschermen

Bossen herbergen veel van de dier- en plantensoorten op aarde en hun bescherming is essentieel. De route bestaat uit verschillende informatiepunten die wandelaars informatie geven over de rijke geschiedenis en biodiversiteit van het bos en het werk van de VN en de Stichting Zoniënwoud op gebied van biodiversiteitbehoud, ecosysteemherstel en milieubescherming.

Wetenschappers stellen dat de periode van 2021 tot 2030 cruciaal is om klimaatverandering tegen te gaan en het verlies van soorten te voorkomen. Momenteel worden wereldwijd een miljoen soorten bedreigd, waarvan 1677 in Europa, waaronder veel bestuivers en bomen.

Maar er is hoop. Dankzij beter bosbeheer is de biodiversiteit in het Zoniënwoud toegenomen. Bovendien zijn beukenbossen zoals het Zoniënwoud experts in het creëren van hun eigen microklimaat waarin ze zichzelf kunnen beschermen tegen klimaatextremen.

Erkend als natuurlijk werelderfgoed

Het Zoniënwoud kreeg in 2017 de status van werelderfgoed, wat de ecologische en historische waarde ervan benadrukt. Het is de enige natuurlijke site in België met die erkenning. Er zijn vijf gebieden aangewezen als integrale bosreservaten, die liggen in Joseph Zwaenepoel, Grippensdelle en Le Ticton.

Lees verder onder de video

De gebieden maken deel uit van een groep oude en ongerepte beukenbossen in 18 Europese landen die ongeveer 980 vierkante kilometer bedekt. Het Zoniënwoud vormt een schakel van onschatbare waarde in de ecologische keten en toont de evolutie van Europese beukenecosystemen sinds de laatste ijstijd.

Hoewel de eigenlijke reservaten niet op de VN-wandelroute zelf liggen, zullen bezoekers toch een belangrijk kenmerk van het Zoniënwoud ontdekken: het enorme aantal beukenbomen, die meer dan de helft van de oppervlakte van het hele woud bedekken. Bovendien herbergt het bos een uitzonderlijk groot aantal bomen met stammen van meer dan 80 cm breed, waarvan er gemiddeld 5 bomen per hectare zijn.

De nieuwe VN-wandelroute laat zien hoe de werelderfgoedstatus de missie van het bos ondersteunt om ecosysteemherstel en de milieubescherming te bevorderen. Dankzij het bosbeheer op de site kunnen verschillende soorten naast elkaar leven, wat het belang van het behoud van natuurlijk erfgoed benadrukt.