Unesco Vlaanderen

Geoparkennetwerk breidt uit

Gepubliceerd op 15/12/2010 door Unesco Platform Vlaanderen

Tijdens een bijeenkomst op het eiland Lesbos (Griekenland) van 1 tot 5 oktober 2010, besliste het bureau dat het netwerk van zogenaamde Geoparken runt om 11 nieuwe sites uit negen landen op te nemen. Het wereldwijd netwerk van nationale Geoparken telt nu 77 sites in 24 landen over de hele wereld.

De elf nieuwe Geoparken onderscheiden zich door hun unieke geologische karakteristieken en bevinden zich in Canada, China, Finland, Griekenland, Italië, Japan, Spanje, Vietnam en Zuid-Korea.

Het wereldwijd netwerk van nationale Geoparken werd gelanceerd in 2004 met steun van UNESCO om de samenwerking tussen deskundigen en beheerders van geologisch erfgoed te bevorderen. Om in aanmerking te komen voor een erkenning als Geopark, moeten sites geologisch erfgoed bevatten van uitzonderlijk wetenschappelijk en educatief belang, zeldzaamheid of schoonheid.

De sites moeten ook beschikken over een doeltreffende beheersstructuur, duidelijk afgebakend zijn en voldoende groot zijn om een behoorlijke duurzame economische ontwikkeling mogelijk te maken, vooral via toerisme.

Het netwerk kenmerkt zich door een rijke variatie en omvat sites zo divers als het Lagkawi Eiland, met de oudste rotsformaties in Maleisië, het versteende bos op het eiland Lesbos (Griekenland) en de vulkanische kraters van Vulkaneifel in Duitsland.

Klik [hier] voor meer informatie over de Geoparken.