Unesco Vlaanderen

Jamaicaanse sprintsensaties krijgen UNESCO-eretitel

Gepubliceerd op 15/09/2008 door Unesco Platform Vlaanderen

De Jamaicaanse sprinters Usain Bolt en Veronica Campbell-Brown zullen voortaan door het leven stappen als UNESCO Champions for Sport. Dat is op 13 september 2008 bekendgemaakt door de directeur-generaal van de UNESCO, Koïchiro Matsuura, tijdens de opening van het Internationaal Congres over Sport voor Ontwikkeling en Vrede in Kingston (Jamaica).

Usain Bolt was een van de grote blikvanger tijdens de voorbije Olympische Spelen in Peking. Hij won er zowel de 100m als de 200m in een nieuwe wereldrecordtijd en vestigde eveneens een wereldrecord op de 4x100m met het Jamaicaanse mannenteam. Veronica Campbell-Brown won tijdens de Spelen in Peking haar vijfde olympische medaille: goud op de 200m.

Beide atleten krijgen de eretitel van de UNESCO omwille van hun engagement voor vrede en verdraagzaamheid en omwille van hun inzet voor de gelijkheid van mannen en vrouwen in de sport.

De eretitel UNESCO Champion for Sport wordt gegeven aan grote sportpersoonlijkheden die de waarden van de UNESCO hoog in het vaandel dragen. Eerder kregen onder andere tennisspeelster Justine Henin, Formule 1-kampioen Michael Schumacher en voetballegende Pelé deze titel.