Unesco Vlaanderen

Jongeren over conflict en vrede

Gepubliceerd op 17/12/2010 door Unesco Platform Vlaanderen

Our Everyday Lives TV is een project dat jongeren uit Bethlehem (Palestina) en Londen (Verenigd Koninkrijk) samenbrengt om hun visie op, en ervaringen met, conflict te delen. Het geniet de steun van UNESCO's Power of Peace Network (PPN) en stelt jongeren centraal in het debat over de mogelijkheden voor vrede.

Jongeren worden vaak beschouwd als onschuldige slachtoffers van conflict: passieve, onmondige omstanders die gevangen zitten in politieke, religieuze, raciale, territoriale of familiale conflicten die ze niet begrijpen en waar ze niets aan kunnen doen. Conflicten eisen mensenlevens, leiden tot de opsluiting van familieleden, zaaien angst en haat, belemmeren onderwijs, gezondheidszorg en voedselvoorziening, hypothekeren de toekomst, torpederen de economie en toch tonen vooral kinderen en jongeren zich bijzonder weerbaar in hun wil om te overleven.

Sinds oktober 2010 begonnen een twintigtal jongeren in Bethlehem en Londen met het produceren van video's waarin ze hun ervaringen met conflict behandelen en onderzoeken welke impact conflicten hebben op hun leven en omgeving. "We willen leren over andere conflicten en zicht krijgen op de mate waarin ons conflict verschilt van de ervaringen van jongeren in Engeland. Door het project maken we ook nieuwe vrienden, leren we films maken en leren we van elkaar," getuigt een deelnemer van het project in Bethlehem.

Mouth That Roars leidt het project in goede banen. Deze internationale ngo spant zich sinds 1998 in om gemarginaliseerde jongeren, die anders geen toegang tot media zouden hebben, te bekwamen in videoproductie. De organisatie wil jongeren helpen om "bewuste en geïnformeerde" online programmamakers te worden en betrekt hen bij alle fases van het productieproces. Zodoende verwerven jongeren essentiële levensvaardigheden.