Unesco Vlaanderen

Lezing: Naar een nieuw begrip van Europese veiligheid (11 oktober)

Gepubliceerd op 14/09/2022 door Unesco Platform Vlaanderen

De Leerstoel Vrede van het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen (UCSIA) organiseert op 11 oktober 2022 een lezing van Dr. Anatol Lieven over een nieuw begrip van Europese veiligheid. De Brit is directeur van het Eurazië programma van de Amerikaanse denktank Quincy Institute for Responsible Statecraft.

Dr. Anatol Lieven pleit voor minder onafhankelijkheid van de Verenigde Staten voor de Europese veiligheid. Hij ziet niet Rusland als de grootste bedreiging voor Europa op lange termijn maar wel de klimaatverandering en de problemen in Afrika.

De lezing start om 19u op de campus van de Universiteit van Antwerpen in de Rodestraat 14. Na de lezing kan het publiek in gesprek gaan met de spreker.

De UCSIA Leerstoel Vrede heeft als doel om de intellectuele reflectie over en het interdisciplinair onderzoek naar een nieuwe en stabielere veiligheidsarchitectuur op Europees en globaal vlak te stimuleren. De Leerstoel doet dit tegen de achtergrond van tal van hedendaagse uitdagingen, zoals de klimaatcrisis, de oorlog in Oekraïne, de opkomst van China, India en andere landen, en het beperken van de verspreiding van nucleaire wapens.