Unesco Vlaanderen

Justine Henin waarschuwt jongeren voor doping

Gepubliceerd op 18/07/2007 door Unesco Platform Vlaanderen

Aan de start van het Stade Français Paris - BNP Paribas Cup tennistornooi voor spelers van 13 en 14 jaar oud, sprak UNESCO Champion for Sport Justine Henin op 9 juli 2007 de jonge deelnemers in Parijs toe om hen te waarschuwen voor de gevaren en verlokkingen van doping. Het was haar eerste opdracht in het kader van haar nieuwe functie en één van de verschillende bewustmakingsinitiatieven die de UNESCO organiseerde tijdens het tornooi dat onder haar auspiciën georganiseerd wordt.

U werd in december van vorig jaar uitgeroepen tot UNESCO Champion for Sport. Dit was de eerste keer dat u officieel namens de Organisatie sprak, niet?

Justine Henin: Dit was inderdaad het eerste initiatief dat ik ondernam. Ik vond het vooral belangrijk omdat het gericht was op jongeren van 13 en 14 jaar. Dat is een belangrijke leeftijd om bepaalde aspecten van het leven te leren begrijpen. Ik probeerde over te brengen dat sport moet gevoed worden door passie, door de liefde voor het spel. Ik heb er natuurlijk mijn beroep van gemaakt, maar boven alles blijf ik van sport houden. Ik hou ervan om te winnen, ik ben een competitiebeest, maar ik hou ook van de opofferingen die je moet opbrengen om te kunnen slagen. Geloof me vrij, er bestaat geen grotere voldoening dan te slagen nadat je alles hebt gegeven.

Uw taak voor de UNESCO spitst zich vooral toe op het vergroten van het publiek bewustzijn over het probleem van doping in de sport.

Doping gebruiken, is de kluit bedriegen en dat kan ik me niet inbeelden, noch op persoonlijk vlak noch in mijn carrière. Winnen is belangrijk maar niet ten koste van alles. Doping is duidelijk een kwestie van ethiek, van eerlijkheid tegenover jezelf, van integriteit en waardigheid maar boven alles van gezondheid. Je leven in gevaar brengen om te winnen, dat kan voor mij niet.

Jammer genoeg evolueren we naar een (sport)wereld waarin geld en allerlei andere belangen meespelen maar we mogen niet vergeten dat sport in de eerste plaats een spel is. En het helpt ons om instrumenten voor ons verdere leven te ontwikkelen - dat is wat ik aan de kinderen wou duidelijk maken. Ik zei hen: "Jullie zijn nu heel erg bezig met jullie sport en dat is zeer goed. Geef alles wat je in je hebt, maar tot op zekere hoogte. Sommige grenzen mag je nooit overschrijden. Wees voorzichtig. Laat je niet zomaar door alles beïnvloeden."

En kwam de boodschap over?

Het verschilt enorm van individu tot individu. Sommige jongeren hadden al een sterk ontwikkelde persoonlijkheid en hadden duidelijk bepaalde waarden aangenomen. Anderen zijn zover nog niet. Wat me vooral trof, is zien hoezeer sommige kinderen open staan voor advies, hoezeer ze bezorgd zijn, terwijl anderen dan weer weinig geïnteresseerd zijn en het discours over doping zeer licht opnemen. Zij hebben nog een langere weg af te leggen.

Klik hier voor meer informatie over het jeugdtennistornooi waar de UNESCO aan sensibilisering doet.