Unesco Vlaanderen

Le Geste en Liberté 2004

Gepubliceerd op 21/11/2003 door Unesco Platform Vlaanderen

Het UNESCO Centrum Louis François uit Troyes (Frankrijk) organiseert jaarlijks een internationale wedstrijd voor beeldende kunsten die open staat voor jongeren van 3 tot 25 jaar uit 60 verschillende landen. Bedoeling is dat jonge kunstenaars een werk insturen dat aansluit bij een centraal thema. Uit de inzendingen worden 100 laureaten gekozen van wie het werk tijdens een tentoonstelling aan het publiek getoond wordt. Bovendien kunnen de laureaten elkaar ontmoeten tijdens een internationale bijeenkomst in de marge van de tentoonstelling.

Dit jaar draait de wedstrijd rond het centrale thema: "Klein of Groot? (Wat doet het er toe)". Het is de bedoeling "het Kleine" en "het Grote" samen te brengen via Beeldende Kunst... Kunst die uitbeeldt. William Blake verwoordt deze ontmoeting op de volgende manier:

"De wereld zien in een zandkorrel,

en de hemel in een veldbloem.

De oneindigheid in een handpalm vasthouden,

En de eeuwigheid in een uur..."

(Auguries of Innocence)

Het werk van de laureaten wordt van 11 tot 15 mei 2004 aan het publiek getoond tijdens "Le geste en Liberté", een internationale manifestatie rond beeldende kunst in Troyes. In de rand van deze manifestatie is er een tweedaagse internationale ontmoeting voorzien zodat de jonge kunstenaars elkaar persoonlijk kunnen leren kennen en hun ervaringen rond kunst kunnen uitwisselen.

De wedstrijd staat open voor jongeren van 3 tot 25 jaar. De inzendingen worden over 6 categorieën verdeeld: 5 op basis voor leeftijd en één voor mindervalide kinderen. In elke categorie worden 3 winnaars gekozen die bovenop de eer om hun werk tentoongesteld te zien, een geldprijs ontvangen: respectievelijk 80, 65 en 50 euro voor de eerste, tweede en derde. Daarnaast ontvangt elke deelnemer een certificaat dat zijn of haar deelname bevestigd.

Vorig jaar kende het initiatief een enorm succes: niet minder dan 7.000 kunstwerken werden ingezonden. Wil je er dit jaar bij zijn, dan kan je ons een berichtje sturen op info@unesco-vlaanderen.be om een inschrijvingsformulier te ontvangen. Voor een goed begrip vind je hieronder alvast het wedstrijdreglement.

Wedstrijdreglement:

1. Jongeren tussen 3-25 jaar kunnen deelnemen (er zijn 5 leeftijdscategoriën en een afzonderlijke voor mindervalide kinderen).

2. De deelname is individueel of in groep.

3. Volledige vrijheid wat de vorm én de grootte van het kunstwerk betreft.

Vb: tekening, pastel, schilderij, collage, foto, maquette, beeldhouwwerk, gravure..

4. Thema: "Groot of Klein"

5. Eén inzending per deelnemer.

6. Deadline voor de inzending: 20 februari 2004

7. Deliberatie van de internationale jury: 3 april 2004

8. Vanaf 24 april 2004 verschijnt de lijst van de winnende laureaten op de website www.centre-unesco-troyes.org