Unesco Vlaanderen

Minder journalisten gedood in 2021 maar straffeloosheid blijft wijdverbreid

Gepubliceerd op 11/01/2022 door Unesco Platform Vlaanderen

Volgens gegevens van Unesco zijn in 2021 wereldwijd 55 journalisten en mediamedewerkers gedood, het laagste jaarlijkse dodental in meer dan tien jaar. De straffeloosheid voor deze misdaden blijft echter wijdverbreid en journalisten lopen nog steeds veel risico's.

Het Unesco-observatorium voor vermoorde journalisten registreerde in 2021 vijfenvijftig moorden op journalisten. Twee derde hiervan vond plaats in landen waar geen gewapend conflict was, wat aantoont dat journalisten in hun dagelijkse berichtgeving voortdurend risico's lopen als ze wantoestanden aan het licht brengen. 

Straffeloosheid

Hoewel het aantal moorden op journalisten het laagste is in meer dan tien jaar, blijft de straffeloosheid voor deze misdaden alarmerend: gegevens van Unesco tonen aan dat 87% van alle moorden op journalisten sinds 2006 nog steeds niet zijn opgelost.

Meerdere vormen van geweld

Journalisten over de hele wereld worden ook nog steeds onderworpen aan hoge gevangenisstraffen, fysieke aanvallen en intimidatie. Ook wanneer ze verslag doen van protesten, komen ze in verschillende landen in de problemen.

Vrouwelijke journalisten krijgen meer dan hun mannelijke collega’s te maken met online intimidatie - een rapport dat Unesco in april van vorig jaar publiceerde, toonde aan dat bijna driekwart van de ondervraagde vrouwelijke journalisten online geweld had ervaren dat verband hield met hun werk.