Unesco Vlaanderen

Persvrijheidsprijs voor Palestijnse journalisten die Gaza verslaan

Gepubliceerd op 03/05/2024 door Unesco Platform Vlaanderen

Een internationale jury van journalisten en mediaprofessionals heeft de jaarlijkse Unesco/Guillermo Cano Prijs voor Persvrijheid toegekend aan Palestijnse journalisten die Gaza verslaan. De jury kwam tot dit besluit vanwege de ernstige gevolgen voor journalisten wegens het aanhoudende geweld.

“In deze tijden van duisternis en hopeloosheid willen wij een krachtige boodschap van solidariteit en erkenning brengen aan de Palestijnse journalisten die onder zulke dramatische omstandigheden verslag uitbrengen van deze crisis. Als mensheid hebben we enorm veel te danken aan hun moed en inzet voor de vrijheid van meningsuiting,” aldus Mauricio Weibel, voorzitter van de internationale jury van mediaprofessionals.

Het aanhoudende conflict in Gaza heeft ernstige gevolgen voor journalisten. Sinds 7 oktober 2023 constateerde en veroordeelde Unesco de dood van 26 journalisten en mediawerkers. Onderzoek loopt nog naar tientallen andere gevallen.

Unesco steunt journalisten in conflictgebieden

Unesco ondersteunt journalisten die vanuit conflict- en crisisgebieden verslag uitbrengen. De Organisatie verdeelt essentiële goederen onder journalisten in Gaza. Ze heeft veilige werkruimtes gecreëerd en noodsubsidies verstrekt aan journalisten in Oekraïne en Soedan. Unesco geeft ook beschermende uitrusting en training aan journalisten in Haïti en ondersteunt onafhankelijke media in Afghanistan.

Meer in het algemeen bevordert Unesco de veiligheid van journalisten door middel van mondiale bewustmaking, training en door het coördineren van de implementatie van het VN-actieplan voor de veiligheid van journalisten en de kwestie van straffeloosheid.

De Unesco/Guillermo Cano Prijs voor Persvrijheid

De Unesco/Guillermo Cano Prijs voor Persvrijheid wordt jaarlijks uitgereikt ter gelegenheid van de Werelddag van de Persvrijheid (3 mei). De Prijs eert een persoon of organisatie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de bescherming en promotie van persvrijheid, vooral als ze daarbij gevaar lopen. Hij is vernoemd naar Guillermo Cano Isaza, de Colombiaanse journalist die op 17 december 1986 werd vermoord voor de kantoren van zijn krant El Espectador in Bogota, Colombia.