Unesco Vlaanderen

Moord op Afghaanse onderwijs- en vrouwenrechtenactiviste streng veroordeeld

Gepubliceerd op 05/10/2006 door Unesco Platform Vlaanderen

Op 25 september j.l. schoten twee mannen op een motorfiets Safia Ama Jan neer voor haar huis in Kandahar. De vrouw stond alom bekend als vrouwenrechtenactiviste en als voorvechtster van onderwijs voor meisjes. De directeur-generaal van de UNESCO, Koïchiro Matsuura, veroordeelt de brutale aanslag in scherpe bewoordingen.

De UNESCO zal een studie uitvoeren omtrent geweld tegen onderwijzend personeel om het verschijnsel beter te kunnen begrijpen, de risico's in kaart te brengen en om na te gaan wat er kan gedaan worden om hun veiligheid te verbeteren. De studie zal opgedragen worden aan Safia Ama Jan.

"Safia Ama Jan is vermoord omwille van haar verdediging van de rechten van de vrouw en haar vastberadenheid om onderwijs te verschaffen aan de meisjes van Afghanistan," aldus Matsuura. "Deze onaanvaardbare daad moet veroordeeld worden als een misdaad tegen de mensen van Afghanistan - ouders, kinderen en al diegenen die werken om het land terug op te bouwen en de toekomst ervan veilig te stellen. Er mag geen inspanning gespaard worden om de daders van deze laffe aanval voor het gerecht te brengen.

"Op 5 oktober vieren we de Werelddag van de Leerkracht om onze erkentelijkheid uit te drukken voor de mensen in het onderwijs die onze kinderen voorbereiden op een betere toekomst. Safia Ama Jan was ooit actief als leerkracht. Tijdens het Taliban-regime riskeerde ze haar eigen leven door bij haar thuis een ondergronds schooltje te runnen voor meisjes. Als directrice van Vrouwenzaken in Kandahar, spande ze zich onvermoeibaar in om ervoor te zorgen dat alle meisjes van Afghanistan terug school kunnen lopen en om beroepsopleidingen te voorzien voor vrouwen.

"Haar moed was een inspiratie voor ons allen. En haar gewelddadige dood herinnert er ons op grimmige wijze aan dat al diegenen die zich inzetten voor de verdediging van de mensenrechten, en in het bijzonder van vrouwenrechten, zich vaak in de frontlinies bevinden waar hun leven voortdurend in gevaar is.

"Nationale autoriteiten en de internationale gemeenschap moeten één front vormen tegen de krachten die de inspanningen van mensen zoals Safia Ama Jan willen tenietdoen. Onderwijs is één van de pijlers van ontwikkeling, welvaart en vrede. Het is een mensenrecht. We moeten ons uiterste best doen om de veiligheid te verzekeren van zij die op dit terrein actief zijn."