Unesco Vlaanderen

Nieuwe dinosaurus vernoemd naar UNESCO

Gepubliceerd op 12/04/2012 door Unesco Platform Vlaanderen

Wetenschappers van het Museum of Natural History in Cleveland (VS) hebben recent twee nieuwe soorten dinosaurussen geïdentificeerd. Een ervan is genoemd ter ere van UNESCO.

De Unescoceratops behoort tot de leptoceratopsid ceratopsian dinosaurussen uit het Late Krijt geologisch tijdperk (zo'n 76,5 tot 75 miljoen jaar geleden) van Alberta (Canada). Er wordt verondersteld dat de Unescoceratops tussen een en twee meter lang was en minder dan 91 kg woog. Als planteneter waren zijn tanden de meest ronde van alle Leptocertopsids.

Het fossiel dat leidde tot de ontdekking werd gevonden in 1995 in het Dinosaur Provincial Park, een UNESCO werelderfgoedsite. Verder onderzoek door Michael Ryan van het Museum of National History van Cleveland en David Evans van het Roayl Ontario Museum in Toronto bepaalde dat het om een nieuwe genus (de belangrijkste rang na de rang 'soort') en soort ging.

De benaming verwijst naar de UNESCO werelderfgoedsite waar het fossiel is gevonden en naar het Griekse "ceratops" dat zoveel betekend als "gehoornd gezicht". Michael Ryan wilde met de benaming eer betuigen aan de inspanningen van UNESCO om meer kennis te verwerven over natuurlijke historische sites wereldwijd.

Het Dinosaur Provincial Park ligt temidden de steenwoestijn van Alberta en is de vindplaats van de meest belangrijke fossiele vondsten uit het 'reptielentijdperk'. De plaats is ongeëvenaard voor wat betreft het aantal en de verscheidenheid van gevonden exemplaren. Er konden meer dan 45 genera en 14 soorten van dinosaurussen worden geïdentificeerd. Het park is een uitzonderlijk voorbeeld van de belangrijkste geologische processen en van door rivieren veroorzaakte erosie in semi-aride steppen.