Unesco Vlaanderen

Persvrijheidsprijs voor drie gevangengezette Iraanse vrouwelijke journalisten

Gepubliceerd op 03/05/2023 door Unesco Platform Vlaanderen

Een internationale jury heeft de jaarlijkse Unesco/Guillermo Cano Prijs voor Persvrijheid toegekend aan Niloofar Hamedi, Elaheh Mohammadi en Narges Mohammadi. Deze drie Iraanse vrouwen zitten momenteel in de gevangenis omdat ze hun werk als journalist deden.

De drie laureaten

Niloofar Hamedi schrijft voor het toonaangevende hervormingsgezinde dagblad Shargh. Ze bracht het nieuws over de dood van Masha Amini in politiehechtenis op 16 september 2022. Ze zit sinds september 2022 in eenzame opsluiting in de Evin-gevangenis in Iran.

Elaheh Mohammadi schrijft voor de hervormingsgezinde krant Ham-Mihan over sociale kwesties en gendergelijkheid. Ze deed verslag van de begrafenis van Masha Amini en zit sinds september 2022 ook vast in de Evin-gevangenis.

Narges Mohammadi heeft vele jaren als journalist voor verschillende kranten gewerkt en is vicedirecteur van het in Teheran gevestigde Defenders of Human Rights Centre (DHRC). Ze zit momenteel een gevangenisstraf van 16 jaar uit in de Evin-gevangenis. Ze is doorgegaan met publiceren vanuit de gevangenis en heeft ook andere vrouwelijke gevangenen geïnterviewd. Deze interviews zijn gebundeld in haar boek “White Torture”.

Zainab Salbi, voorzitter van de internationale jury, verklaart de keuze voor de laureaten: “We zijn toegewijd aan het eren van het moedige werk van Iraanse vrouwelijke journalisten wier berichtgeving leidde tot een historische door vrouwen geleide revolutie. Ze betaalden een hoge prijs voor hun inzet om de waarheid naar buiten te brengen. En daarom zijn we vastbesloten om hen te eren en ervoor te zorgen dat hun stemmen wereldwijd zullen blijven weerklinken totdat ze veilig en vrij zijn.”

De Prijs

De Unesco/Guillermo Cano Prijs voor Persvrijheid wordt jaarlijks uitgereikt ter gelegenheid van de Werelddag van de Persvrijheid (3 mei). De Prijs eert een persoon of organisatie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de bescherming en promotie van persvrijheid, vooral als ze daarbij gevaar lopen. Hij is vernoemd naar Guillermo Cano Isaza, de Colombiaanse journalist die op 17 december 1986 werd vermoord voor de kantoren van zijn krant El Espectador in Bogota, Colombia.