Het Werelderfgoedcomité van de UNESCO riep op 15 juli 2005 17 nieuwe sites uit tot werelderfgoed. Naast onder andere Mostar (Bosnië-Herzegovina), Qal'at Al-Bahrein (Bahrein), Syracuse (Italië) en de werken van Gaudi (Spanje) werden het Plantin-Moretus Museum en het Belfort van Gembloux op de Lijst voor Werelderfgoed ingeschreven.
Het Antwerpse Plantin-Moretus Museum was een drukkerij en uitgevershuis uit de Renaissance en Barok. Antwerpen gold naast Parijs en Venetië als één van de drie leidende steden betreffende de ontwikkeling van de drukkunst in Europa. De naam van het huis verwijst naar de grote drukker-uitgever uit de tweede helft van de 16de eeuw: Christophe Plantin (1520-1589). Het monument heeft een belangrijke architecturale waarde. Tot 1867 was de drukkerij in gebruik. Een collectie met drukkerij benodigdheden, een bibliotheek, een archief en kunstwerken, waaronder een schilderij van Rubens, vullen het museum.
Het Belfort van Gembloux wordt samen met 23 Franse belforten toegevoegd aan de 30 Belgische belforten die in 1999 samen ingeschreven werden als één werelderfgoedsite. De belforten werden tussen de 11de en 17de eeuw gebouwd en zijn zodoende in een Romaanse, Gotische, Renaissance of Barokstijl opgetrokken. Oorspronkelijk werd een belfort gebouwd als een teken van onafhankelijkheid verkregen door een charter en zodoende als een symbool voor vrijheid. Door de eeuwen heen werden ze het symbool voor de rijkdom van de steden waar ze gevestigd zijn.