Tijdens een voorvertoning van twee documentaires over de archeologische site van Pompeji op 11 februari in de hoofdzetel van de UNESCO in Parijs, zal Koïchiro Matsuura, directeur-generaal van de Organisatie, de Picasso medaille uitreiken aan Marc Tessier en Tim Muff, respectievelijk de topmannen van France Télévisions en BBC Worldwide France. Een en ander gebeurt om waardering te tonen voor het culturele beleid van deze televisiezenders en voor "hun ondersteuning van de productie van educatieve programma's en documentaires voor jongeren en het brede publiek".
De uitreiking is gepland bij de voorstelling van twee documentaires over Pompeji, een oude Romeinse stad bij de Baai van Napels die sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst staat. Het eerste van de twee programma's is Pompeii: The Last Day een co-productie van de BBC, Discovery Channel en NDR, in samenwerking met France 2. Het vijftig minuten durende docudrama van Ailsa Orr laat de kijker de dag van 24 augustus van het jaar 79 herbeleven. Het is op die dag dat Vesivius, op ongeveer één uur 's middags, uitbarstte en de stad bedolf onder tonnen lava en as. Het docudrama reconstrueert het gebeuren aan de hand van een brief van Pliny the Younger aan de historicus Tacitus waarin de ramp beschreven staat. De overblijfselen van Pompeji werden in 1594 ontdekt maar het duurde tot 1748 vooraleer de opgravingen begonnen.
De tweede documentaire, Les mystères de Pompéi, duurt veertig minuten en is een co-productie van 17 Juin Média en Transparences Productions. Regisseur Marie-Noëlle Himbert spreekt met Latijnse vorsers, geschiedkundigen, vulkanologen, archeologen en biologen die de juistheid van Pliny the Younger's verhaal - waaraan lange tijd getwijfeld werd - bevestigen. De divisie voor Cultureel Erfgoed en het Werelderfgoedcentrum van de UNESCO werkten mee aan de realisatie van beide documentaires.