Unesco Vlaanderen

Prince Twins Seven-Seven wordt UNESCO-Artiest voor Vrede

Gepubliceerd op 07/06/2005 door Unesco Platform Vlaanderen

De directeur-generaal van de UNESCO, Koïchiro Matsuura, riep de Nigeriaanse artiest Prince Twins Seven-Seven uit tot UNESCO-Artiest voor Vrede. Dit gebeurde in het hoofdkwartier van de organisatie op 25 mei jl. in het bijzijn van de president van Nigeria en van de Afrikaanse Unie (AU), Olusegun Obasanjo. De ceremonie vond plaats op Afrika-dag.

Prince Twins Seven-Seven werd geboren in 1944 en zijn carrière als kunstschilder begon in de vroege jaren '60. Van dan af groeide hij uit tot de meest bekende vertegenwoordiger van de Oshogbo-school, voortgekomen uit de Yoruba-beschaving. Zijn werk geeft de kosmologie en mythologie van de Yoruba-cultuur weer. Menselijke figuren, dieren, planten en goden worden op een fantastische manier verbeeld. Zijn erg gevarieerde stijl, waarbij verschillende technieken en materialen worden gebruikt, is de meest gekopieerde in het hedendaagse Nigeria.

Prince Twins Seven-Seven is echter niet alleen een gerenommeerd schilder, hij wordt eveneens erkend als zanger, acteur, muzikant, schrijver en poëet.

Zijn oeuvre werd op verschillende plaatsen tentoongesteld, waaronder het Museum George-Pompidou te Parijs, het Museum voor Actuele Kunst van Houston, het Museum voor Moderne Kunst van New York, het Nationaal Museum voor Afrikaanse Kunst te Washington en de Nationale Galerij voor Moderne Kunst te Lagos.

Prince Twins Seven-Seven wordt UNESCO-Artiest voor Vrede omdat hij de waarden van dialoog en begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen tracht uit te dragen, vooral in Afrika en de Afrikaanse diaspora.

UNESCO-Artiesten voor Vrede zijn personen die hun internationale roem en invloed gebruiken om UNESCO's boodschap en programma uit te dragen.