Unesco Vlaanderen

Tiende Unesco Jeugdforum

Gepubliceerd op 23/10/2017 door Unesco Platform Vlaanderen

Unesco wil nauwer samenwerken met jongeren en vraagt hun advies als volwaardige partners.

Voormalige kindsoldaten, jonge vluchtelingen, sociale ondernemers en milieuactivisten komen van 25 tot en met 26 oktober 2017 samen op de hoofdzetel van Unesco in Parijs voor de tiende editie van het Unesco Jeugdforum.

Het tiende Unesco Jeugdforum wordt georganiseerd volgens een nieuwe formule. Unesco brengt een groep van zo'n 60 jonge mensen samen die zich reeds actief engageren in hun gemeenschappen. De Organisatie beschouwt hen als volwaardige partners en wil van hen horen hoe de Organisatie zich beter kan inzetten om het lot van jongeren wereldwijd te verbeteren.

“Er zijn momenteel 1,8 miljard jonge mensen in de leeftijdsgroep tussen 10 en 24 jaar in de wereld. Dit is de grootste jeugdbevolking ooit en een enorme kans om de kracht van de jongere generaties te benutten om positieve veranderingen in te zetten,” zegt Irina Bokova, directeur-generaal van Unesco.

Deze stap in de richting van nauwere samenwerking met jongeren zit verweven in de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling – Niemand Achterlaten. Vandaar de beslissing van Unesco om het Jeugdforum om te vormen tot een ware dialoog met jongeren als volwaardige partners die meewerken aan oplossingen voor mondiale uitdagingen.

Sinds 1999 vormt het Unesco Jeugdforum een integraal onderdeel van de Algemene Conferentie van de Organisatie. Aan het einde van het tweedaagse Forum zullen de deelnemers een reeks aanbevelingen formuleren over hoe Unesco zich beter kan engageren met jongeren, evenals concrete suggesties voor samenwerking. Het Forum zal ook helpen bij het bepalen van manieren waarop Unesco op regionaal en subregionaal niveau verder kan samenwerken met jongeren.

Meer over het Unesco Jeugdforum 2017 >