Ter gelegenheid van de Internationale herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust (27 januari) stellen Unesco en het World Jewish Congress (WJC) een nieuwe samenwerking voor met het online platform TikTok om Holocaustverdraaiing en ontkenning aan te pakken. Gebruikers die zoeken naar termen die betrekking hebben op de Holocaust, worden doorgestuurd naar geverifieerde informatie.
De online verspreiding van valse informatie over de Holocaust is een toenemend probleem en niet alle platforms ondernemen actie om deze schadelijke trend te beteugelen. Het Center for Countering Digital Hate rapporteerde in augustus vorig jaar dat 84% van de antisemitische inhoud die aan sociale mediabedrijven werd gemeld, op hun platforms mocht blijven staan.
Volgens gegevens van de VN en Unesco ontkende of verdraaide 17% van de inhoud over de Holocaust op TikTok de Holocaust. Daarom besloot het platform om samen te werken met Unesco en het WJC.
Vanaf vandaag zien TikTok-gebruikers die zoeken naar termen die verband houden met de Holocaust, zoals 'Holocaust-slachtoffers' of 'Holocaust-overlever', een banner bovenaan hun zoekresultaten die hen uitnodigt om de website www.aboutholocaust.org te bezoeken. Gebruikers die zoeken naar termen met betrekking tot de Holocaust die de communityrichtlijnen van TikTok schenden, krijgen te horen dat hun zoekresultaten verboden zijn en krijgen dezelfde banner te zien.
De website AboutHolocaust.org, die gezamenlijk wordt gehost door het WJC en Unesco, zet in 19 verschillende talen de feiten van de Holocaust uiteen en geeft lezers informatie over de historische wortels van de genocide, de processen en de gevolgen ervan.
Een jaar geleden gingen Unesco en het WJC een gelijkaardige samenwerking aan met Facebook. Sindsdien is AboutHolocaust.org bijna 400.000 keer bezocht vanuit meer dan 100 landen.