Unesco Vlaanderen

Unesco betuigt solidariteit met Marokko na de aardbeving

Gepubliceerd op 14/09/2023 door Unesco Platform Vlaanderen

Na de aardbeving die Marokko trof op vrijdag 8 september, betuigt Unesco haar solidariteit met de slachtoffers en de hele Marokkaanse bevolking. De Organisatie is klaar om hulp te verlenen bij het overwinnen van deze crisis.

In een verklaring op zaterdag 9 september drukte Unesco directeur-generaal Audrey Azoulay haar medeleven uit met de families van de slachtoffers en de vermisten. Ze benadrukte dat de Organisatie klaar staat om hulp te bieden aan Marokko. Van het inventariseren van schade aan erfgoed en scholen, tot het stabiliseren van gebouwen en het voorbereiden van de heropbouw.

Eerste inschatting van schade aan erfgoed

Een team van deskundigen bezocht op zaterdag 9 september Marrakesh om een eerste inschatting te maken van de schade aan de Medina, die sinds 1985 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. De missie constateerde schade aan een aantal gebouwen: de minaret van de Kharbouch-moskee op het Jemaa el-Fna-plein is bijna volledig verwoest; de minaret van de Koutoubia vertoont grote scheuren; verschillende huizen in de oude Joodse wijk Mellah zijn ingestort; ook de wallen van de oude stad zijn op veel plaatsen aangetast.

In de provincie Ouarzazate heeft Ksar van Ait-Ben-Haddou, sinds 1987 ingeschreven op de Werelderfgoedlijst, verschillende gebarsten gebouwen. De gemeenschappelijke graanschuur met uitzicht op het dorp is ernstig beschadigd. In de provincie Al Haouz is de moskee van Tinmel – een belangrijke plek in de geschiedenis van Marokko en op de Nationale Voorlopige Werelderfgoedlijst – vrijwel volledig verwoest.

Gevolgen voor het onderwijs

Ook de situatie in het onderwijs is zorgwekkend. De aardbeving trof een bijzonder landelijk en geïsoleerd gebied, met een schoolbevolking van ongeveer een miljoen leerlingen en meer dan 42.000 leerkrachten. Volgens een eerste schatting van de Marokkaanse autoriteiten kwamen raakten bij de ramp meer dan 500 scholen en ongeveer 50 kostscholen beschadigd. In de provincies Al Haouz, Chichaoua en Taroudant zijn zo'n 40 gemeenten gedwongen de lessen tijdelijk op te schorten.

Het Unesco-kantoor in Rabat staat in contact met de relevante ministeries en is klaar om hulp te bieden waar nodig.