Unesco Vlaanderen

UNESCO bezorgd over persvrijheid in Venezuela

Gepubliceerd op 13/08/2009 door Unesco Platform Vlaanderen

Bij monde van haar directeur-generaal Koïchiro Matsuura, toont UNESCO zich uiterst bezorgd over de recente beslissing van de overheid in Venezuela om de zendvergunning van 34 omroepen in te trekken.

"Pluralisme is een essentiële voorwaarde om journalisten hun beroep vrij te laten uitvoeren," benadrukt Matsuura. "Ik ben erg bezorgd over de vermindering van het aantal kanalen waarlangs burgers hun recht op informatie kunnen uitoefenen. De bevolking van Venezuela heeft recht op verschillende perspectieven en analyses van gebeurtenissen die hen aanbelangen. Er kan geen vrijheid van meningsuiting, noch democratie, zijn zonder mediapluralisme. Daarom dring ik er bij de autoriteiten op aan om hun recente beslissing om een groot aantal omroepen uit de ether te halen, te herzien en om mediamedewerkers beter te beschermen."

De uitspraak van Matsuura volgt op de beslissing van de Venezolaanse overheid om de zendvergunning van 32 radiostations en twee televisieomroepen in te trekken omdat ze de wet op de telecommunicatie van het land zouden geschonden hebben. Nog eens 240 radiostations en 45 televisieomroepen dreigen hetzelfde lot te ondergaan.

De directeur-generaal van UNESCO toont zich ook bezorgd over de recente berichten over een aanval op 3 augustus 2009 tegen de hoofdzetel van Globovisión, een nieuwszender die de klok rond uitzendt in Venezuela. 30 mannen onder leiding van Lina Ron, de leider van de Venezolaanse populaire eenheidspartij UPV, drongen het gebouw van de televisieomroep binnen en gooiden er traangasgranaten. Vier mensen werden erdoor bevangen.