Unesco Vlaanderen

UNESCO en Felissimo lanceren een internationale design wedstrijd

Gepubliceerd op 17/05/2001 door Unesco Platform Vlaanderen

De UNESCO lanceert samen met de Japanse Felissimo Corporation een internationale designwedstrijd onder de vlag "Continuous Connection". Bedoeling is de spots te richten op de onderlinge verbondenheid tussen mensen en op de relatie tussen mens en milieu.

Design 21

De wedstrijd wordt gehouden binnen het kader van het Design 21 programma en wil een kans geven aan jonge ontwerpers van over de hele wereld die erop gebrand zijn om originele producten te ontwerpen die een innovatieve visie op het leven in de 21e eeuw reflecteren. Er zijn vijf categorieën: "fashion", "fashion accessories", "home", "home accessories" en "new essentials", waaronder onder meer voeding en kantoor- en reisbenodigdheden vallen.

Om het hoofdthema van de wedstrijd te illustreren, loopt er vanaf 17 mei een tentoonstelling van professionele ontwerpers in de Felissimo Gallery in New York. Na het afsluiten van de inschrijvingen op 15 augustus, zal een jury van mode en designspecialisten in Parijs 100 ontwerpen voor de wedstrijd selecteren, 20 in elke categorie. De pregeselecteerden krijgen financiële steun om hun project te realiseren, en moeten hun afgewerkte ontwerpen klaar hebben tegen 5 januari 2002.

De deelnemende ontwerpen wordt in februari 2002 in de New Yorkse Felissimo Gallery tentoongesteld, waar een internationale jury, aangeduid door UNESCO Directeur-Generaal Koïchiro Matsuura, de uiteindelijke winnaars zal kiezen. De laureaten zullen een uitreikingsplechtigheid bijwonen in Parijs en hun werken tentoongesteld zien in de hoofdzetel van de UNESCO in de herfst van 2002. De beste ontwerper in elke categorie kan rekenen op een prijs van 3.000 dollar. De hoofdprijs, ter waarde van 10.000 dollar, gaat naar het allerbeste ontwerp dat uit één van de vijf categorieën gekozen wordt.

De wedstrijd staat open voor ontwerpers tot 35 jaar die nog niet prat kunnen gaan op internationale erkenning en geen laureaat waren van vorige Design 21 competities. Het Design 21 programma is een initiatief dat de UNESCO en de Felissimo Corporation in 1995 lanceerden om de nationale grenzen te overstijgen en de creativiteit te promoten van de toekomstige generaties die onze toekomst zullen vorm geven. "Continuous Connection" is de vierde Design 21 Internationale Design Award.