Unesco Vlaanderen

UNESCO en Italië beschermen Afghaans erfgoed

Gepubliceerd op 30/05/2013 door Unesco Platform Vlaanderen

De meeste mensen kennen Bamyan van de twee reusachtige Boeddhabeelden die er in 2001 werden opgeblazen door het talibanregime. Bamyan herbergt echter nog ander waardevol erfgoed, zoals Shahr-i-Zohak (Rode Stad): indrukwekkende ruïnes van een fort dat de toegang tot Bamyan beschermde in de twaalfde en dertiende eeuw. Het is een van de sites die worden gerestaureerd met steun van UNESCO en Italië.

Bamyan telt verschillende Boeddhistische kloosters en forten uit de islamitische periode die getuigen van Indische, Griekse, Romeinse, Sassanidische en islamitische invloeden.

UNESCO en Italië maken 900 000 euro vrij voor het nieuwe erfgoedproject. Het zal onder meer opleidingen in erfgoedbeheer omvatten maar ook bewustmaking rond andere sites die in aanmerking komen voor erkenning als werelderfgoed, zoals Herat, Balkh en de Tuin van Babur. Herat dateert uit de Avestische perdiode en omvat een aantal historische sites waaronder de Citadel van Herat en het Mosallah Complex. Balkh is een historische stad en het centrum van de leer van het zoroastrisme in het noorden van Afghanistan. De Tuin van Babur is een historisch park in Kaboel.

UNESCO en Italië werken al langer samen rond de bescherming van het Afghaanse erfgoed. Deze samenwerking kreeg in 2002 een nieuwe impuls toen Italië het Mausoleum Abdul al-Razzaq in Ghazni in eer herstelde, de Minaret van Jam tegen overstromingen beschermde en noodmaatregelen trof om de Vijfde Minaret van het Mosallah Complex in Herat te beschermen.

Het nieuwe project zal aansluiten bij inspanningen van Japan en Zwitserland om te helpen bij de bescherming van de Bamyan werelderfgoedsite in Afghanistan. Een gecoördineerde aanpak zal verschillende internationale en Afghaanse institutionele partners doen samenwerken om het erfgoed van Afghanistan te vrijwaren en de ontwikkeling van de Bamyan vallei te bevorderen.

Als onderdeel van het project zal UNESCO de activiteiten coördineren om de oude islamitische overblijfselen van Shar-e- Gholghola te conserveren. De conservatiewerken zullen op beeld worden vastgelegd door de Italiaanse documentairemaker Duilio Giammaria om binnen en buiten Afghanistan aan bewustmaking te doen voor het belang van erfgoedbescherming en culturele ontwikkeling.