Unesco Vlaanderen

UNESCO eretitel voor Justine Henin-Hardenne

Gepubliceerd op 27/06/2006 door Unesco Platform Vlaanderen

Gisteren maakte de UNESCO bekend dat ze de titel van UNESCO Champion for Sport toekent aan de Belgische tennisspeelster Justine Henin-Hardenne. De Organisatie eert haar volgens directeur-generaal Koïchiro Matsuura omwille van "haar sterke karakter, haar inzet, haar fair-play en haar integriteit."

Met haar palmares en haar eigenschappen ziet de UNESCO in Henin-Hardenne een uitstekende ambassadrice om de strijd tegen doping te propageren. "Ze kan jonge sporters inspireren en de UNESCO helpen om hen een gevoel voor ethiek in de sport bij te brengen en om een antidoping boodschap te verspreiden," aldus Matsuura.

Henin-Hardenne is de eerste vrouwelijke UNESCO Champion for Sport. Ze vervoegt de rangen van de Oekraïense polsstokspringer Serhiy Bubka, de Franse judoka David Douillet, de Russische ijshockeyspeler Vyacheslav Fetisov en de Duitse Formule 1 piloot Michael Schumacher. De Braziliaanse voetballegende Pelé is als sinds 1994 Goodwill Ambassadeur van de UNESCO.

Tijdens de 33ste Algemene Conferentie van de UNESCO namen de lidstaten van de Organisatie vorig jaar een Internationale Conventie tegen het Dopinggebruik in de Sport aan om landen een wettelijk kader te bieden om de internationale strijd tegen doping te harmoniseren.

Klik hier voor meer informatie over de Internationale Conventie tegen het Dopinggebruik in de Sport en de strijd van de UNESCO tegen doping.