Unesco Vlaanderen

UNESCO erkent 27 nieuwe werelderfgoedsites

Gepubliceerd op 09/07/2008 door Unesco Platform Vlaanderen

Het Werelderfgoedcomité van de UNESCO heeft beslist om 27 nieuwe sites op de Werelderfgoedlijst in te schrijven tijdens haar 32ste bijeenkomst in Québec (Canada) van 2 tot 10 juli 2008. Het gaat om 19 culturele en 8 natuurlijke erfgoedsites. De Werelderfgoedlijst telt nu 878 sites verspreid over 145 landen, waarvan 679 culturele, 174 natuurlijke en 25 gemengde sites.

Tot de opmerkelijkste inschrijvingen behoort onder meer de archeologische site Al-Hijr in Saoedi-Arabië. Deze site staat ook bekend onder de naam Hegra en is een Nabateese historische stad in Madayn Saleh. De Nabateeërs hakten er monumentale graftombes uit de rotsen, zoals die ook in Petra (Jordanië) te vinden zijn. Het is de eerste keer dat er een site uit Saoedi-Arabië op de Werelderfgoedlijst wordt ingeschreven.

Het Le Mornecultuurlandschap is een andere nieuwkomer op de Werelderfgoedlijst. Het gaat om een ruwe berg die uit de zee verrijst aan de zuidwestkust van Mauritius. Hij werd gebruikt als schuilplaats voor ontsnapte slaven in de achttiende en vroege negentiende eeuw. Beschermd door beboste en ontoegankelijke kliffen maakten de ex-slaven kleine nederzettingen in de grotten en op de top van de berg. In de mondelinge traditie van de ontsnapte slaven is de berg Le Morne het symbool voor hun vrijheidsstrijd en hun lijden.

Naast Saoedi-Arabië zien ook de eilandenstaat Vanuatu (domein van koning Mata), Papoea-Nieuw-Guinea (vroege agricultuursite Kuk) en San Marino (historisch stadscentrum en omgeving) voor het eerst sites op hun grondgebied erkend als werelderfgoed.

Naast beslissen over de nieuwe inschrijvingen op de Werelderfgoedlijst, tekent het Werelderfgoedcomité ook het kader uit waarbinnen de Werelderfgoedconventie wordt geïmplementeerd en ziet het erop toe dat de unieke karakteristieken van de bestaande werelderfgoedsites niet verloren gaan.

Klik hier voor een overzicht van alle sites die in 2008 als werelderfgoed erkend zijn.

Klik hier voor de volledige Werelderfgoedlijst van de UNESCO.