Unesco Vlaanderen

Unesco erkent acht nieuwe Geoparken

Gepubliceerd op 11/05/2017 door Unesco Platform Vlaanderen

Acht sites van geologisch wereldbelang die inzetten op duurzaam toerisme toegevoegd aan het wereldwijd netwerk van Geoparken.

Acht sites die de rijke geologische diversiteit van onze planeet aantonen, hebben het label van Unesco Global Geopark gekregen van de Uitvoerende Raad van Unesco. De beslissing is een bekrachtiging van de uitkomst van de eerste bijeenkomst van de Raad van Unesco Mondiale Geoparken in september vorig jaar.

De acht nieuwe Geoparken zijn:

Geoparken zijn gebieden die de geodiversiteit promoten door lokale gemeenschappen te betrekken bij de duurzame ontwikkeling ervan. Ze vergroten het bewustzijn rond de impact van klimaatverandering en natuurrampen. Concreet helpen ze gemeenschappen onder meer om zich voor te bereiden op eventuele natuurrampen zodat de potentiële schade ervan zoveel mogelijk beperkt blijft.

Het netwerk telt nu 127 Geoparken in 35 landen. Ze vieren de 4,6 miljard jaar geschiedenis van onze planeet en de geodiversiteit die mee vorm gaf aan onze levens en samenlevingen. Bovendien creëren ze kansen voor duurzaam toerisme. Het belang daarvan is erkend door de Verenigde Naties die 2017 hebben uitgeroepen tot Internationaal Jaar van Duurzaam Toerisme voor Ontwikkeling.