Het baanbrekende, door Vlaanderen ondersteunde, milieu-DNA-programma van Unesco heeft bijna 4.500 mariene soorten in kaart gebracht in 21 werelderfgoedgebieden over de hele wereld. Het onderzoek leverde nieuwe belangrijke gegevens en een revolutionaire methode op voor een betere bescherming van de oceaan in een tijdperk van snelle klimaatverstoring.
Klimaatverstoring, waaronder opwarming van de oceaan, dwingt zeesoorten uit hun natuurlijke habitats en creëert een dringende behoefte om hun verspreiding beter te begrijpen en te monitoren. Unesco heeft een nieuwe gestandaardiseerde eDNA-staalnamemethode ontwikkeld om het leven in de oceaan in kaart te brengen.
Gedurende drie jaar namen mariene experts en lokale (burger)wetenschappers 500 stalen in 21 mariene werelderfgoedgebieden. Zo werden bijna 4.500 zeesoorten gedetecteerd – een indrukwekkend resultaat dat voorheen vele jaren aan onderzoekswerk en miljoenen euro zou hebben gekost. Bijna de helft van de geïdentificeerde soorten waren vissen, en omvatten ook 86 haaien- en roggensoorten, 28 zoogdiersoorten en 3 schildpadsoorten. Daarbij waren 120 soorten die op de Rode Lijst van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) als kwetsbaar, bedreigd of ernstig bedreigd staan vermeld.
De studie stelde ook vast dat veel van deze soorten binnenkort te maken zullen krijgen met temperaturen die hun bekende tolerantiegrenzen overschrijden. Op basis van het warmste toekomstige klimaatscenario zouden tot wel 100% van de vissoorten in de bestudeerde tropische en subtropische gebieden hun huidige thermische limieten overschrijden en mogelijk met uitsterven worden bedreigd, terwijl 10-50% van de vissoorten in gematigde oceanen hun huidige thermische limieten zouden overschrijden.
Lees verder onder de foto