Twintig jaar na de tsunami in de Indische Oceaan brengt Unesco een brochure uit die een overzicht geeft van de wereldwijde acties onder haar coördinatie om de paraatheid en reactie op tsunami’s te verbeteren.
De tsunami in de Indische Oceaan in 2004, die meer dan 228.000 levens eiste, was een van de dodelijkste natuurrampen in de recente geschiedenis. Deze tragedie was een wake-up call voor Unesco, die sindsdien haar lidstaten, wetenschappers en gemeenschappen wereldwijd heeft verenigd om risicogroepen beter te beschermen.
In de afgelopen twintig jaar heeft Unesco wereldwijd actie gecoördineerd om de paraatheid voor tsunami’s te verbeteren, geavanceerde waarschuwingssystemen te ontwikkelen en de veerkracht van kustgemeenschappen te versterken.
Wereldwijd tsunamiwaarschuwingssysteem
Unesco en haar partners hebben een wereldwijd tsunamiwaarschuwingssysteem opgezet dat de Stille Oceaan, de Indische Oceaan, de Middellandse Zee, het Caribisch gebied en de noordoostelijke Atlantische Oceaan bestrijkt. Dit systeem maakt gebruik van snelle detectietechnologieën, seismische en zeeniveaubewaking en realtime gegevensuitwisseling om waarschuwingen zo snel mogelijk bij kustgemeenschappen te krijgen. Dankzij deze systemen heeft Unesco de responscapaciteit van kustsgemeenschappen verbetert, waardoor de responstijd op sommige plaatsen is teruggebracht van tientallen minuten tot slechts enkele minuten, wat talloze levens heeft gered en de impact van potentiële tsunami’s heeft verminderd.
Veerkracht versterken
Unesco heeft ook veel nadruk gelegd op gemeenschapsvoorbereiding via haar Tsunami Ready-initiatief, dat al 32 landen omvat en ernaar streeft om tegen 2030 100% van de risicogemeenschappen te bereiken. Dit programma omvat voorlichting aan het publiek, gevarenkartering, evacuatieplanning en jaarlijkse simulatieoefeningen om het bewustzijn en de paraatheid in kwetsbare kustgebieden te versterken.
Wetenschappelijk onderzoek
Unesco zet zich in om de wetenschap rond tsunami’s te bevorderen en investeert daarom ook in baanbrekend onderzoek. Dit omvat het in kaart brengen van de zeebodem, het ontwikkelen van diepzee- en boeitechnologieën en het uitvoeren van gevarenbeoordelingen die ons inzicht in tsunamirisico's vergroten.