Unesco Vlaanderen

Unesco is pleitbezorger van de oceanen

Gepubliceerd op 03/12/2015 door Unesco Platform Vlaanderen

Tijdens de grote klimaattop (COP21), die plaatsvindt van 30 november tot 11 december 2015 in Parijs, werpt de Intergouvernementele Oceanografische Commissie (IOC) van Unesco zich op als pleitbezorger van de oceanen. Het duurzaam beheer ervan moet voldoende aan bod komen om te kunnen spreken van een succesvol akkoord over hoe we omgaan met klimaatverandering.

Ondanks het feit dat de oceanen één van de twee belangrijkste leveranciers van zuurstof zijn, naast bossen, en een belangrijke regulator van het wereldwijde klimaatsysteem, kwamen ze tot nu toe relatief weinig aan bod in de gesprekken over klimaatverandering. De IOC wil deze trend keren door het leveren van expertise op niet minder dan een dozijn gezamenlijke tentoonstellingen en evenementen tijdens de COP21.

De IOC is de enige organisatie binnen het systeem van de Verenigde Naties die volledig gewijd is aan de oceaanwetenschappen in alle oceaanbassins van de wereld. Tijdens de klimaattop zal ze het belang van de oceaanwetenschappen de de observatie van de oceaan beklemtonen. De IOC coördineert internationale wetenschappelijke samenwerking om ervoor te zorgen dat de beste wetenschappelijke kennis leidt tot de juiste begrip van de klimaatverandering. Ze is verantwoordelijk voor internationale afspraken rond data management, voor het ontwikkelen en invoeren van systemen voor vroegtijdige waarschuwing voor natuurrampen zoals tsunami's en voor het verlenen van bijstand voor de uitvoering van strategieën die gericht zijn op het aanpassen aan, en het beperken van de impact van, de gevolgen van de klimaatverandering.

De bijdrage van de IOC aan de klimaattop zal het meest zichtbaar zijn tijdens drie grote evenementen:

The Ocean and Climate Forum (3 december 2015) stelt de gemeenschappelijke doelstellingen voor van alle betrokkenen op de klimaattop die begaan zijn met de oceaan. Er is ook een interactief debat met verschillende belanghebbenden - wetenschappers, jongeren, economische actoren en besluitvormers - over hoe de oceaan zowel een onderdeel is van, als een mogelijke oplossing voor, de klimaatverandering.

The Oceans Day at COP21 (4 december 2015) zal voortbouwen op de aanbevelingen en oplossingen die zijn voorgesteld op The Ocean and Climate Forum om op hoog niveau de politieke aandacht te vestigen op de noodzaak om tot een ambitieus akkoord te komen, om succesvolle voorbeelden voor te stellen van beleidsmaatregelen inzake de oceaan en het klimaat, en om specifieke aanbevelingen te doen om de oceanen en de klimaatagenda vooruit te helpen.

The Ocean and Climate Moment (10 december) zal fungeren als een follow-up van alle wetenschappelijke evenementen met betrekking tot de oceanen op COP21. Vertegenwoordigers van de deelnemende landen en VN-agentschappen, alsook internationale wetenschappelijke deskundigen en maatschappelijke actoren, worden er herinnerd aan de belangrijkste wetenschappelijke aanbevelingen voor het nemen van beleidsmaatregelen die tijdens de klimaattop zijn voorgesteld.

"De oceaan is een bron van duurzame oplossingen voor de klimaatverandering. Ons doel is om deze oplossingen onder de aandacht te brengen en te ijveren voor de uitvoering ervan,"zei Irina Bokova, directeur-generaal van Unesco op Wereld Oceanen Dag. "De gezondheid van de oceaan is niet optioneel, het is de enige weg vooruit. Onze toekomst hangt ervan af."

De Intergouvernementele Oceanografische Commissie van Unesco (IOC)

De inspanningen van Unesco inzake klimaatverandering