In het noorden van Mali woedt een conflict waarbij de werelderfgoedsites niet gespaard worden. Daarom besloot het Werelderfgoedcentrum van UNESCO om een steunfonds op te richten om geld in te zamelen om de getroffen sites te herstellen. Het gaat meer bepaald om de sites van Timboektoe en de Tombe van Asia in de regio Gao.
Het fonds zal de regering van Mali helpen - van zodra de veiligheidssituatie dat toelaat - om de schade aan de getroffen sites te evalueren en om herstellingen uit te voeren. Het zal ook aangewend worden voor de opleiding van verantwoordelijken voor het beheer van de werelderfgoedsites in Timboektoe en Gao.
"Het werelderfgoedlabel wordt toegekend aan sites van uitzonderlijke universele waarde die van belang zijn voor de gehele mensheid. Het is in die geest dat ik een oproep doe aan de gemeenschap van UNESCO-lidstaten, regionale organisaties in Afrika, andere internationale organisaties en burgers overal ter wereld, om bij te dragen tot dit fonds," aldus Irina Bokova, directeur-generaal van UNESCO.
De werelderfgoedsites in het noorden van Mali zijn zwaar beschadigd sinds gewapende rebellengroepen ze bezetten in april. In Timboektoe werden negen mausoleums geschonden, waaronder twee in de Djingareyber-moskee, de belangrijkste moskee van de stad.