Unesco werkt samen met de ngo Museum for Change en het lokaal bestuur om de noodbescherming van het cultureel erfgoed van de stad te waarborgen. Oekraïne heeft onlangs een aanvraag ingediend om het historische centrum van de havenstad Odessa op de werelderfgoedlijst te plaatsen.
Cultuur is sterk getroffen door de aanhoudende oorlog in Oekraïne. Unesco monitort de schade. De laatste cijfers dateren van 16 november 2022. Ze tonen dat 216 culturele locaties zijn beschadigd.
In samenwerking met de lokale ngo Museum for Change werkt Unesco aan de bescherming van het cultureel erfgoed van Odessa. Met haar Erfgoed Noodfonds bood Unesco financiële steun voor de levering van uitrusting, de bescherming van openbare monumenten, de markering van culturele locaties met het Blue Shield-embleem en de digitalisering van museuminventarissen en archieven. Ook het dak en de ramen van het Museum voor Schone Kunsten van Odessa, die als gevolg van de oorlog beschadigd waren, zijn hersteld.
De paraatheid van Odessa versterken
Sinds het uitbreken van de oorlog hebben culturele instellingen in Oekraïne zich tot het uiterste ingespannen om culturele bezienswaardigheden en objecten te beschermen. Unesco zorgde onder meer voor de levering van materiaal zoals brandblussers, houten schilden en gasmaskers aan culturele instellingen in Odessa.
Bescherming van kwetsbare culturele sites en objecten
Om het risico op verdere schade aan culturele bezienswaardigheden in Odessa te beperken, ondersteunde Unesco, in overleg met experten en in nauwe samenwerking met lokaal bestuur, de bescherming van vijf openbare monumenten tegen de gevolgen van mogelijke explosies.
Meer dan 50 culturele locaties werden gemarkeerd met het Blue Shield-embleem, dat aanduidt dat het gebouw valt onder het Haags Verdrag van 1954 voor de bescherming van culturele eigendommen in geval van een gewapend conflict.
Schade herstellen met het oog op de komende winter
Het glazen dak van het Museum voor Schone Kunsten van Odessa, dat beschadigd raakte als gevolg van het conflict, werd zorgvuldig hersteld, met respect voor het oorspronkelijke ontwerp uit het begin van de twintigste eeuw. Het werd ook verstevigd om verdere schade te voorkomen.
Digitaliseren van inventarissen en collecties
80 recent ontdekte werken van de Oekraïense modernistische kunstenaar Mikhail Zhuk, een prominent artistiek figuur en oprichter van de Oekraïense Kunstacademie, zijn gedigitaliseerd en er zijn meer dan 1000 elektronische inventariskaarten van het Museum voor Schone Kunsten van Odessa gemaakt en opgenomen in een online database gewijd aan aan kunstcollecties.
Er werd ook steun verleend aan het Staatsarchief van Odessa om de digitalisering van zijn documentair erfgoed te versnellen.
Unesco zal haar steun aan andere culturele instellingen blijven opschalen om cultureel erfgoed in het hele land te beschermen.