Unesco Vlaanderen

UNESCO Prijs voor jeugdliteratuur ten dienste van tolerantie

Gepubliceerd op 15/01/2001 door Unesco Platform Vlaanderen

309 boeken uit 58 landen, geschreven in 35 talen, dongen mee naar de UNESCO Prijs voor Jeugdliteratuur ten dienste van Tolerantie. 44 werken overleefden de preselecties en werden voorgelegd aan een internationale jury die op 4 en 5 december 2000 bijeen kwam in Parijs om de twee winnaars te kiezen.

Het Franse boek La Guerre, dat won in de categorie voor boeken voor jongeren onder de 13 jaar, vertelt het verhaal van een absurde oorlog die al zo lang aansleept dat niemand nog weet waarom hij ooit uitbrak. Istaghe Mir, de laureaat in de categorie voor boeken die zich richten tot jongeren tussen de 13 en 18 jaar oud, volgt vijf kinderen die de "Olympische Spelen van de Wetenschap" winnen en uitgenodigd worden voor een verblijf aan boord van het ruimtestation Mir. De kinderen komen van verschillende continenten en families die oorlog en discriminatie meemaakten. Samen leren ze ons een lesje in verdraagzaamheid.

De UNESCO Prijs voor Jeugdliteratuur ten dienste van Tolerantie ontstond in 1995 en werd voor het eerst uitgereikt in 1997. Hij wordt om de twee jaar toegekend aan die jeugdboeken die er het best in slagen om de principes en idealen van tolerantie en vrede te omarmen en die de verstandhouding, gebaseerd op wederzijds respect tussen volkeren en hun culturen, promoten. Aan de prijs is in elke categorie een bedrag van 8.000 dollar verbonden. De uitreikingceremonie wordt georganiseerd in april 2001.