Unesco Vlaanderen

UNESCO-topman verheugd met Nobelprijs voor Luc Montagnier

Gepubliceerd op 09/10/2008 door Unesco Platform Vlaanderen

Op 6 oktober 2008 werd bekendgemaakt dat de Franse viroloog Luc Montangier dit jaar de Nobelprijs voor geneeskunde krijgt. Hij deelt de prijs met zijn medewerkster Françoise Barré-Sinoussi (voor hun ontdekking van het menselijk immuundeficiëntievirus dat aids veroorzaakt). Samen krijgen ze de helft van de één miljoen euro die aan de prijs verbonden is. De andere helft gaat naar de derde laureaat van dit jaar: Harald zur Hausen (voor zijn ontdekking van humane papillomavirussen die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken).

In een reactie op het nieuws, liet de directeur-generaal van de UNESCO, Koïchiro Matsuura optekenen dat hij "verheugd is dat deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan iemand waarmee de UNESCO al jaren samenwerkt".

Luc Montagnier staat aan het hoofd van de World Foundation for Aids Research and Prevention die in 1993 is opgericht in samenwerking met de UNESCO. Beide organisaties werkten sindsdien onder meer samen om ervoor te zorgen dat de landen die het ergst door hiv en aids getroffen worden, betere toegang krijgen tot wetenschappelijke kennis.

De samenwerking tussen de UNESCO en de stichting werd in 2006 voor een periode van zes jaar hernieuwd. Het akkoord leidde onder andere tot het Families First Africa project dat aidspreventie organiseert in Burkina Faso, Ivoorkust en Kameroen.