Unesco Vlaanderen

UNESCO voegt 25 nieuwe sites toe aan Werelderfgoedlijst

Gepubliceerd op 29/06/2011 door Unesco Platform Vlaanderen

Het Werelderfgoedcomité van UNESCO kwam van 20 tot 29 juni 2011 bijeen in Parijs om onder meer 37 nominatiedossiers te evalueren die een plaats op de Werelderfgoedlijst beoogden. Uiteindelijk besloot het comité om 25 elementen in te schrijven op de Werelderfgoedlijst, waaronder drie bijzondere voorbeelden van natuurlijk erfgoed, 21 culturele en één gemengde sites. De Werelderfgoedlijst telt nu 936 inschrijvingen: 183 natuurlijke sites, 725 culturele en 28 gemengde.

België had samen met Duitsland, Argentinië, Frankrijk, Japan en Zwitserland 19 bouwwerken van Le Corbusier voorgesteld, die ze als "een buitengewone bijdrage aan de Moderne Beweging" omschreven. Het nominatiedossier wist het comité echter niet te overtuigen.

In België staat slechts één bouwwerk van de Franse, uit Zwitserland afkomstige architect: het Maison Guiette aan de Populierenlaan in Antwerpen. Het werd in 1926 gebouwd als woning en atelier voor de schilder René Guiette en werd in 1983 aangekocht door modeontwerpster Ann Demeulemeester.

Rode lijst

Het Werelderfgoedcomité plaatse twee natuurlijke werelderfgoedsites op de Lijst van het Bedreigd Werelderfgoed: het Río Plátano biosfeerreservaat in Honduras en het tropisch regenwoud van Sumatra in Indonesië. Het comité oordeelde eveneens dat de uitzonderlijke kenmerken van het Manas wildreservaat in India niet langer bedreigd worden en schrapte het van de rode lijst.

Oorspronkelijk zou de 35ste bijeenkomst van het UNESCO Werelderfgoedcomité plaatsvinden in Bahrein maar door de onstabiele situatie ginds, werd uitgeweken naar de hoofdzetel van UNESCO in Parijs.

Achtergrond

Het Werelderfgoedcomité bestaat uit 21 verkozen lidstaten en tekent de krijtlijnen uit waarbinnen het Werelderfgoedcentrum van UNESCO de Werelderfgoedconventie van 1972 moet implementeren. Het beslist welke genomineerde sites op de Werelderfgoedlijst terechtkomen en volgt de toestand van het werelderfgoed wereldwijd op.

De Lijst van het Bedreigd Werelderfgoed is de rode lijst van het werelderfgoed. Sites waarvan de uitzonderlijke universele waarde bedreigd wordt, bijvoorbeeld door milieuverloedering, gewapende conflicten of wilde bouwplannen, plaatst het Werelderfgoedcomité op deze lijst. Dat kan twee bedoelingen hebben: als signaal om internationale solidariteit op gang te krijgen en hulp te bieden of als drukmiddel om verantwoordelijken te herinneren aan hun engagement voor erfgoedbescherming.