Unesco Vlaanderen

Verwoester werelderfgoed in Mali krijgt 9 jaar cel

Gepubliceerd op 28/09/2016 door Unesco Platform Vlaanderen

De veroordeling is een belangrijk precedent en een afschrikwekkend voorbeeld voor andere vernielers van cultureel erfgoed. Unesco is blij met de uitkomst van het proces.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft Ahmed Al-Faqi Al-Mahdi op 27 september 2016 schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden. Hij is veroordeeld tot 9 jaar cel voor zijn aandeel in de opzettelijke vernietiging van negen mausolea en de geheime poort van de Sidi Yahia moskee in 2012, behorend tot de welderfgoedsite Timboektoe (Mali). Het is de eerste keer dat aanvallen op werelderfgoed als een oorlogsmisdaad zijn bestraft.

“De beslissing van het Internationaal Strafhof is een mijlpaal in de erkenning van het belang van cultureel erfgoed voor de mensheid als geheel, en voor de gemeenschappen die het door de eeuwen heen bewaarden. Het vonnis ondersteunt ook de overtuiging van Unesco dat erfgoed een belangrijke rol speelt bij de wederopbouw en vredesopbouw”, zei Irina Bokova, directeur-generaal van Unesco.

Deze historische beslissing, de eerste in het kader van het Statuut van Rome, is een cruciale stap om de vernietiging van cultureel erfgoed niet langer straffeloos te laten plaatsvinden. Unesco ziet deze uitspraak ook als een aanmoediging om het werk van de afgelopen jaren voor de bescherming en het herstel van erfgoed voort te zetten, niet alleen in Mali, maar over de hele wereld.