Centraal thema van de Wereld Persvrijheid Dag is dit jaar terrorisme en media. In de aanloop naar de wereldwijde viering op 3 mei, wordt op 1 en 2 mei een conferentie gehouden in Manilla (Filippijnen) die de impact van terrorisme op de media onderzoekt. Er worden case studies voorgesteld over de Filippijnen, Colombia, het Baskenland, Zimbabwe en Tsjetsjenië. De debatten zullen onder andere draaien rond de gevolgen van 11 september op de informatievrijheid, de problemen die rijzen bij berichtgeving over terrorisme en de veiligheid van journalisten die werken in conflictgebieden.
Journalisten van over de hele wereld zullen aan de conferentie deelnemen, samen met vertegenwoordigers van toonaangevende internationale beroepsorganisaties en niet-gouvernementele burgerrechtenorganisaties waaronder Human Rights Watch, de International Federation of Journalists, het Committee to Protect Journalists, Reporters Sans Frontières en de World Association of Newspapers.
De deelnemers zullen aanbevelingen formuleren met betrekking tot persvrijheid en de veiligheid van journalisten die in door geweld geteisterde omgevingen werken.
Op 3 mei reikt UNESCO Directeur-Generaal Koïchiro Matsuura de UNESCO/Guillermo Cano Prijs voor Persvrijheid uit aan Geoffrey Nyarota. Deze 50-jarige journalist staat aan het hoofd van de enige onafhankelijke krant in Zimbabwe en is bekend om zijn tomeloze inzet voor het blootleggen van corruptie en wantoestanden onder de leden van de regering en de administratie in zijn land. Zijn ijver leverde hem verschillende arrestaties en doodsbedreigingen op en zijn krant was al twee keer het doelwit van een bomaanslag. Momenteel lopen er vier rechtszaken wegens laster en eerroof tegen hem, aangespannen door ambtenaren die hij van corruptie beschuldigt.
Meer achtergrond bij de Wereld Persvrijheid Dag op www.unesco.org/press-freedom-day/