Met steun van het Internationaal Programma voor Ontwikkeling van Communicatie (IPDC) van de UNESCO organiseerde het Panos Instituut Zuid-Azië (PSA) een achtdaagse workshop voor Zuid-Aziatische journalisten over 'Conflictberichtgeving via de Radio met Digitale Technologie' van 20 tot 27 augustus 2004 in het Panos Mediacentrum in Kathmandu.
De workshop werd georganiseerd om Zuid-Aziatische journalisten vertrouwd te maken met de belangrijkste principes van conflictberichtgeving via de radio en om hen aan te leren hoe digitale technologie gebruikt kan worden voor radioproducties. Op Pakistan en de Malediven na, was elk Zuid-Aziatisch land vertegenwoordigd door journalisten uit zowel de geschreven als de audiovisuele pers.
Volgens Mosaddeq Al Mahmood, radiojournalist bij het nationaal radiostation Bangladesh Betar, gaf deze workshop "een nieuwe dimensie" aan zijn beroep als conflictrapporteur. De workshop, onderverdeeld in thematische en technische sessies, hielp de deelnemers om meer inzicht te verwerven in de gevoeligheden van conflictberichtgeving en de deontologische verantwoordelijkheden die er aan verbonden zijn. De technische vaardigheden van de journalisten werden aangescherpt door middel van opdrachten zoals het maken van radioprogramma's met behulp van digitale technieken voor opname en montage.
De workshop werpt meteen vruchten af voor de deelnemers. Zo kan de Nepalese journalist Netra K.C. die als correspondent voor de BBC werkt, zijn berichten voortaan op een degelijke manier monteren met recente software. Voordien moest hij zich behelpen met knip- en plakwerk op zijn MiniDiskrecorder.
De journalisten die aan de workshop deelnamen, bezochten ook een radiostation en een productiehuis in Kathmandu om een blik te werpen op digitale radiostudio's en rechtstreekse uitzendingen bij te wonen. Ze leerden ook meer hoe satelliettechnologie gebruikt wordt om een radionetwerk uit te bouwen in Nepal. Op die manier kregen de deelnemers een beter zicht op de verschillende aspecten van het radio maken.
De PSA heeft, sinds de oprichting van zijn nieuw Mediacentrum en regionaal kantoor in Kathmandu in juli 2002, verschillende workshops georganiseerd voor Zuid-Aziatische journalisten om hun vaardigheden met betrekking tot mediatechnologieën te verbeteren. Het PSA Mediacentrum heeft de ontwikkeling van de Zuid-Aziatische media bevorderd door digitale en on line technologie in te schakelen voor het ontwikkelen van producties rond belangrijke ontwikkelingsonderwerpen zoals conflicten, leefmilieu en volksgezondheid.