Unesco Vlaanderen

UNESCO Atlas bedreigde talen: West-Vlaams en Limburgs in gevaar

Gepubliceerd op 24/02/2009 door Unesco Platform Vlaanderen

Aan de vooravond van de Internationale Dag van de Moedertaal (21 februari) had UNESCO slecht nieuws te melden. Volgens de nieuwe editie van haar Atlas van bedreigde talen dreigen zo'n 2.500 van 's werelds 6.000 talen uit te sterven.

De atlas deelt de bedreigde talen op in vijf categorieën. Zo leren we dat meer dan 200 talen zijn verdwenen over de laatste drie generaties. 538 talen zijn in kritieke toestand, 502 zijn ernstig in gevaar, 623 zijn in gevaar en er zijn 607 kwetsbare talen.

"De dood van een taal leidt tot het verdwijnen van verschillende vormen van immaterieel cultureel erfgoed, vooral tradities en orale expressies gaande van verhalen over legenden tot gezegden en grappen. Het verlies van een taal is ook een aderlating voor ons begrip van de biodiversiteit aangezien talen kennis over de natuur en het universum overdragen," zo benadrukt Koïchiro Matsuura, directeur-generaal van UNESCO, de ernst van de situatie.

Ook in ons land worden een aantal talen met verdwijnen bedreigd. Het ergst is het volgens de atlas gesteld met het Waals dialect dat als 'zeker bedreigd' wordt bestempeld. Ook het West-Vlaams en het Limburgs worden volgens de atlas bedreigd. Daaronder verstaat men dat de taal in kwestie wel nog door de meeste kinderen gesproken wordt maar dat het gebruik ervan beperkt is tot bepaalde domeinen (bv. thuis). In de grensstreek staan ook nog de Franse dialecten Picardisch, Champenois, Lotharings en ook het Letzeburgs geboekstaafd als 'ernstig bedreigd'.

Klik hier om de UNESCO Atlas van bedreigde talen online te raadplegen.