Unesco Vlaanderen

Terugblik op 15 jaar inzet voor meer culturele diversiteit in de creatieve sector

Gepubliceerd op 21/10/2020 door Unesco Platform Vlaanderen

2020 is een drievoudig jubileumjaar voor Unesco: de 15e verjaardag van de Unesco-conventie voor de bescherming en promotie van de diversiteit van cultuuruitingen (Conventie van 2005), de 10e verjaardag van het Internationaal Fonds voor Culturele Diversiteit (IFCD) en de 40ste verjaardag van de Unesco-aanbeveling betreffende de status van de kunstenaar (Aanbeveling van 1980).

Deze jubilea zijn een gelegenheid om de balans op te maken van wat er is bereikt, om het bewustzijn over de drie instrumenten te vergroten en om op te roepen tot toekomstige maatregelen.

Op 21 oktober 2020 komt er een speciaal ResiliArt-debat naar aanleiding van het jubileum van de Conventie van 2005 dat een panel van gerenommeerde kunstenaars en culturele professionals samenbrengt en videogetuigenissen toont van de pioniers die de Convente onderhandelden.

Het debat zal zich toespitsen op thema's die de Conventie sinds haar oprichting hebben gekenmerkt, zoals de behoefte aan actiegerichte internationale samenwerking, het belang van een voorkeursbehandeling voor het verkeer van culturele goederen en diensten en de mobiliteit van kunstenaars uit het Zuiden, voor artistieke vrijheid voor een betere wereld en voor kunstenaars die eerlijk worden betaald, en de fenomenale impact van de digitale omgeving op culturele en creatieve industrieën en kunstenaars.

ResiliArt is de noemer waaronder Unesco sinds de coronapandemie online evenementen organiseert over hoe de cultuursector het best kan omgaan met de crisis.

Unesco zal op 21 oktober ook een toolkit lanceren met een overzicht van voorbeeldpraktijken ter ondersteuning van de creatieve sector tijdens de coronacrisis.

Het ResiliArt-debat van 21 oktober is van 14u tot 15u30 te volgen op het YouTube-kanaal van Unesco. Op dat kanaal kan je ook eerdere ResiliArt-debatten herbeleven.