Unesco Vlaanderen

Vertrouwen opbouwen: een noodzaak voor media- en informatiegeletterdheid

Gepubliceerd op 20/10/2022 door Unesco Platform Vlaanderen

In de jaarlijkse Global Media and Information Literacy Week organiseert Unesco van 24 tot 31 oktober 2022 een grote conferentie rond het thema ‘Vertrouwen opbouwen: een noodzaak voor media- en informatiegeletterdheid’ waaraan je online kan deelnemen.

Ongeveer 60% van de wereldbevolking en 70% van de jongeren maakt gebruik van het internet, maar de meeste mensen genoten nooit een opleiding media- en informatievaardigheden. De toename van online en offline desinformatie, complottheorieën, haatzaaien en misbruik van sociale media blijven dus een grote bedreiging vormen. In de afgelopen jaren is het vertrouwen in de overheid en de media geleidelijk aangetast. Om hierop in te spelen is een combinatie van kritische informatie, media en digitale competenties nodig. Studies tonen aan dat burgers een grotere weerstand hebben tegen desinformatie in landen waar de overheid een beleid voert rond media- en informatiegeletterdheid.

Tegen deze achtergrond roept Unesco alle belanghebbenden wereldwijd op om media- en informatiegeletterdheid op te schalen en te bevorderen, om afbrokkelend vertrouwen te herstellen. Zelf organiseert ze van 24 tot 31 oktober 2022 een conferentie rond het thema ‘Nurturing trust: A Media and Information Literacy Imperative’. De conferentie vindt plaats in Abuja (Nigeria) en is online te volgen.