Unesco Vlaanderen

10 dingen die jij kan doen voor culturele diversiteit

Gepubliceerd op 15/05/2012 door Unesco Platform Vlaanderen

UNESCO nam de Universele Verklaring betreffende Culturele Diversiteit aan in 2001. Een jaar later riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 21 mei uit tot de Werelddag voor Culturele Diversiteit ter bevordering van Dialoog en Ontwikkeling. Dit jaar is deze dag reeds aan zijn tiende editie toe.

De bedoeling van de werelddag is om mensen te doen stilstaan bij wat culturele diversiteit betekent en hoe een beter begrip ervan kan leiden tot betere onderlinge verstandhouding en harmonieus samenleven.

Vorig jaar lanceerden UNESCO en de VN-alliantie van Beschavingen (UNAOC) een wereldwijde campagne om een burgerbeweging op de been te brengen die zich inzet voor culturele diversiteit. De campagne roept burgers op om één actie te ondernemen in het teken van culturele diversiteit - van het ervaren van een andere cultuur door het bekijken van een film, het eten van een gerecht of het bezoeken van een museum tot leren over andere landen en culturen of vrijwilligerswerk doen om culturele diversiteit te bevorderen.

De campagne krijgt dit jaar een vervolg en loopt onder de titel Do ONE Thing for Diversity and Inclusion. Ze maakt gebruik van de sociaalnetwerksite Facebook om mensen te mobiliseren. De Facebookpagina is tevens een platform waarop mensen hun ervaringen met anderen kunnen delen via berichten, foto's en video's.

10 dingen die jij kan doen voor culturele diversiteit

  1. Bezoek een kunsttentoonstelling of een museum gewijd aan andere culturen
  2. Nodig een gezin of een enkele buurtbewoners met een andere culturele achtergrond uit om samen een hapje te eten en over de dinges des levens te mijmeren
  3. Huur een film of lees een boek van een ander land of religie dan de jouwe
  4. Laat mensen van een andere cultuur kennis maken met jouw gewoonten
  5. Lees over de grote denkers van verschillende culturen (zoals Confucius, Socrates, Acivenna, Ibn Khaldun, Aristoteles, Ganesh, Rumi…)
  6. Als je geregeld naar dezelfde kerk gaat, woon dan eens ergens anders een religieuze dienst bij
  7. Speel het 'stereotypen spel'. Kleef een briefje op je voorhoofd waarop de naam geschreven staat  van een land geschreven staat. Vraag je medespelers om stereotypen op te sommen die ze associëren met dat land. Je wint als je ontdekt van waar je komt.
  8. Verdiep je in de traditionele vieringen van andere culturen: informeer je over Hanukkah of Ramadan of over de nieuwjaarsvieringen in Spanje of het Qingmingfestival in China…
  9. Deel je eigen cultuur met de rest van de wereld via de Facebookpagina Do ONE Thing for Diversity and Inclusion en maak er kennis met andere culturen
  10. Luister naar muziek van andere culturen