Unesco Vlaanderen

29 nieuwe documentaire collecties op de Memory of the World-lijst

Gepubliceerd op 27/06/2005 door Unesco Platform Vlaanderen

Na deskundig advies van het 14 leden tellende adviescomité van het Memory of the World-Programma, bevestigde Koïchiro Matsuura, de directeur-generaal van de UNESCO, de inschrijving van 29 documentaire collecties op de Memory of the World-lijst. De verschillende collecties komen uit 24 landen. Collecties uit Albanië, Colombia, Azerbeidjaan, Cuba, Italië, Libanon, Namibië, Portugal, Zweden, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten werden voor het eerst opgenomen in de lijst. Bekende voorbeelden van collecties die werden opgenomen zijn het filmarchief van de gebroeders Lumière en het Astrid Lindgren-archief. De nieuwe inschrijvingen zorgen ervoor dat er momenteel 120 collecties geregistreerd zijn.

Het adviescomité kwam bijeen in Lijiang, China. Naast het advies betreffende de nieuwe inschrijvingen, reikte het voor de eerste maal de UNESCO Jijki Memory of the World-Prijs uit. De Tsjechische Nationale Bibliotheek werd gelauwerd met een bedrag van 30.000 dollar. Dit bedrag zal om de twee jaar worden uitgereikt aan een individu of organisatie die een significante bijdrage leverde aan de conservatie en toegankelijkheid van documentair erfgoed.

Het Memory of the World-Programma en -register werden opgezet om documentair erfgoed in de schijnwerpers te plaatsen. Documentair erfgoed is het geheugen van de wereld, dat diversiteit aan talen, culturen en volkeren kan reflecteren. De Organisatie zag het licht vanuit de idee dat dit documentair erfgoed fragiel is en dat er elke dag belangrijk materiaal verloren gaat. Het adviescomité bestaat uit gerenommeerde, internationale experts terzake, aangesteld door de directeur-generaal. Ze ontmoeten elkaar tweejaarlijks om nominaties door de lidstaten te bestuderen.

Klik hier voor meer informatie over de 29 zopas erkende collecties.