Unesco Vlaanderen

3 mei: Lezing en debat met Mia Doornaert over persvrijheid in Gent

Gepubliceerd op 28/04/2010 door Unesco Platform Vlaanderen

Op 3 mei organiseren UNESCO Platform Vlaanderen en JEF GENT een lezing en debat over persvrijheid met Mia Doornaert in Gent. Aanleiding voor het gebeuren is de 20ste Werelddag voor de Persvrijheid waarmee UNESCO de wereld jaarlijks herinnert aan het belang van persvrijheid en vrije meningsuiting en eer betuigt aan de vele journalisten wereldwijd die in zeer moeilijke omstandigheden moeten werken en daarbij soms zelfs het leven laten.

Mia Doornaert zette zich tijdens haar rijkgevulde journalistieke loopbaan steeds in voor de verdediging van de persvrijheid en de arbeidsvoorwaarden van journalisten. In 1983-1987 was zij voorzitster van de Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België en in 1986-1992 voorzitster van de Internationale Federatie van Journalisten, de wereldwijde organisatie van vakbonden van journalisten. In beide functies werd ze als eerste vrouw verkozen. In 1998-2001 was ze voorzitster van de Adviescommissie Persvrijheid van UNESCO en van de Jury van de UNESCO Wereldprijs voor de Persvrijheid.

Praktisch

De lezing en het debat rond persvrijheid vinden plaats op maandagavond 3 mei om 20u in auditorium Quetelet (Tweekerkenstraat, bij het Sint-Pietersplein) van de Universiteit Gent.

Walter Lerouge, voorzitter van de Vlaamse UNESCO Commissie, geeft duiding bij het werk van UNESCO ter verdediging en bevordering van de persvrijheid waarna Mia Doornaert een lezing geeft over persvrijheid. Na de lezing kunnen de aanwezigen in gesprek treden met de sprekers.

De toegang is gratis.