Unesco Vlaanderen

30 jaar Werelddag van de persvrijheid

Gepubliceerd op 27/04/2023 door Unesco Platform Vlaanderen

Op 3 mei vieren we de dertigste verjaardag van de Werelddag van de persvrijheid. De dag ervoor organiseert Unesco een grote conferentie op de hoofdzetel van de Verenigde Naties in New York. Bij ons is er de jaarlijkse Difference Day op 3 mei in Brussel.

Als de VN-organisatie die verantwoordelijk is voor de verdediging en bevordering van de vrijheid van meningsuiting, de onafhankelijkheid van de media en het pluralisme, neemt Unesco elk jaar het voortouw bij de viering van de Werelddag van de persvrijheid.

Dit jaar organiseert Unesco op 2 mei een grote conferentie op de hoofdzetel van de Verenigde Naties in New York. Het is een gelegenheid om de balans op te maken van de wereldwijde winsten op het gebied van persvrijheid die Unesco en haar partners de afgelopen decennia hebben geboekt, en om de nieuwe risico's in het digitale tijdperk te belichten.

De conferentie is online te volgen.

Difference Day

De Vrije Universiteit Brussel en haar partners houden de negende editie van Difference Day onder auspiciën van Unesco op 3 mei in Bozar in Brussel. Het evenement staat in het teken van het belang van vrije meningsuiting en het respecteren van verschillende meningen.