Unesco Vlaanderen

Ambassadeur van Japan bezoekt Vlaamse Unesco-school

Gepubliceerd op 04/04/2024 door Unesco Platform Vlaanderen

De Japanse ambassadeur Masahiro Mikami bezocht op 27 maart 2024 het Busleyden Atheneum Campus Pitzemburg in Mechelen. Hij sprak er met leerlingen die deelnamen aan een cultureel uitwisselingsproject met Japanse scholieren. Het kunstwerk dat ze schilderden rond ‘Leven in het water’ en ‘Vrede’ maakte indruk.

Voor de derde keer nam het Busleyden Atheneum Campus Pitzemburg deel aan het project Japan Art Mile. Daarbij worden Japanse scholen gekoppeld aan scholen elders in de wereld en maken ze samen een kunstwerk. Vijf leerlingen uit het zesde jaar humane wetenschappen van Pitzemburg vormden een groep met een twintigtal scholieren van de Todoroki Senior Highschool uit Tokio. Een heel schooljaar lang werkten ze aan het project dat eindigde met de creatie van een gezamenlijk kunstwerk.

De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties stonden bij de realisatie van het kunstwerk centraal. De Mechelse leerlingen kozen voor ‘Leven in het water’, terwijl de Japanse scholieren gingen voor de doelstelling ‘Vrede, veiligheid en sterke publieke diensten’.

Enkele media waren bij de ontmoeting tussen de ambassadeur en de Mechelse leerlingen. Lees hun verslag:

Het Busleyden Atheneum Campus Pitzemburg behoort al van bij het begin tot het wereldwijde netwerk van Unesco-scholen (ASPnet) dat in 1953 is opgericht. Het is uitgegroeid tot het grootste scholennetwerk ter wereld met meer dan 12.000 scholen in 182 landen. De aangesloten Vlaamse scholen werken onder andere aan duurzame ontwikkeling en doen aan internationale uitwisseling.