Unesco Vlaanderen

Oekraïense en Vlaamse scholen kiezen voor duurzame samenwerking

Gepubliceerd op 02/04/2025

“Vandaag hebben we beslist dat onze schoolnetwerken vrienden worden.” Tetyana Fedunova, de nationale ASPnet-coördinator van Oekraïne tekende samen met de Vlaamse coördinator Stijn Dhert een Memorandum of Understanding. Met dat document kiezen de Vlaamse en Oekraïense UNESCO-scholen voor een duurzame samenwerking, in lijn met de 2030-agenda.

Donderdag 27 maart kwam het Vlaamse netwerk van UNESCO-scholen samen in Leuven voor hun jaarlijkse ASPnetwerkmeeting met leerlingen en studenten naar aanleiding van World Happiness Day. De organisatie van de netwerkdag was in handen van studenten van het Exchange Programme aan de UCLL en van de Educatieve master in de gedragswetenschappen aan de KU Leuven. 

Tijdens de bijeenkomst koos een groep leerlingen naar gewoonte een nieuwe Sustainable Development Goal (SDG) om een jaar lang rond te werken in de klas. Deze keer gingen de meeste stemmen naar SDG 1: ‘Geen Armoede’.

Oekraïense delegatie

Maar dit jaar waren het niet enkel Vlaamse leerlingen die een stem kregen. Voor de eerste keer had het ASPnetwerk een delegatie van Oekraïense leerlingen, leerkrachten en directie te gast. Zij waren al een paar dagen in het land in het kader van het ‘Be-Relieve’-project van Enabel, dat als doelstelling heeft om Oekraïne te heropbouwen.

“We weten dat onze uitwisseling de tragedie en onrecht in Oekraïne niet stopt, maar we hopen dat het jullie in contact brengt met zinvolle onderwijskansen voor een hoopvolle toekomst.” Met deze woorden opende Stijn Dhert, de coördinator het Vlaamse ASPnetwerk, de bijeenkomst. Terwijl leerkrachten en directieleden netwerkten, gingen de leerlingen uit Vlaanderen en Oekraïne vervolgens aan de slag met de vraag: ‘Hoe werken jullie in de klas rond SDG’s?’

Memorandum of Understanding

De dag werd afgesloten met de aankondiging van een Memorandum of Understanding, waarmee het Vlaamse en het Oekraïense Unesco-scholennetwerk hun samenwerking willen verduurzamen. Ze willen inzetten op meer uitwisseling, en nemen zich voor om voortaan te werken rond hetzelfde jaarthema.

“De Engelse taal en onze gedeelde waarden hebben ons vandaag verenigd”, zei Tetyana Fedunova. “Daardoor hebben we vandaag kunnen beslissen dat onze schoolnetwerken vrienden worden.”

Een Oekraïense Rushnyk verbindt Stijn Dhert en Tetyana Fedunova.