Unesco Vlaanderen

Amsterdam Wereldboekenstad 2008

Gepubliceerd op 13/06/2006 door Unesco Platform Vlaanderen

In 2008 mag Amsterdam de titel van Wereldboekenstad dragen, dat is beslist door een selectiecomité bestaande uit vertegenwoordigers van de UNESCO en drie belangrijke internationale organisaties die de boekenbranche vertegenwoordigen. Het comité kwam bijeen op 8 juni 2006 in Parijs. Amsterdam is de achtste stad die deze eer te beurt valt, na Madrid (2001), Alexandrië (2002), New Delhi (2003), Antwerpen (2004), Montréal (2005), Turijn (2006) en Bogotá (2007).

Naar eigen zeggen koos het selectiecomité voor Amsterdam omwille van de kwaliteit en de verscheidenheid van het ingediende programma voor de promotie van het boek, de internationale dimensie ervan en de grote betrokkenheid van lokale, nationale en internationale stakeholders uit de boekensector.

Het door Amsterdam voorgestelde programma bevat een dertigtal initiatieven, waaronder een aantal van internationale omvang, die ingaan op diverse aspecten van het publiceren. Het voorziet in fora omtrent copyright, wetenschappelijke publicatie, interculturele aspecten van literaire creatie en kinderboeken; in de opening van verschillende nieuwe bibliotheken en culturele centra; en in de organisatie van verschillende seminaries en creatieve evenementen, waaronder een gekostumeerde parade van helden uit de literatuur voor kinderen.

Elk jaar duiden de UNESCO, de International Publishers Association (IPA), de International Booksellers Federation (IBF) en de International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) een stad aan als Wereldboekenstad voor de 12 maanden tussen de twee vieringen van de Werelddag van het Boek en het Copyright (23 april).

Klik hier voor meer informatie over Wereldboekenstad.